Krešimir Partl államtitkár a magyar közösségben

0
104

A HMDK meghívására múlt szombaton Krešimir Partl, a horvát kulturális minisztérium államtitkára látogatta sorra Eszék-Baranya megyében a magyarságunk számára jelentős építkezéseket, az objektumok a kultuszminisztérium finanszírozásával újulnak meg.

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) közbenjárásának köszönhetően horvát és magyar állami támogatásból az idén is további nagyberuházások valósulnak meg a magyarok által lakott településeken, ezekről folyamatosan beszámolunk lapunkban.

A Horvát Köztársaság Kulturális Minisztériuma Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk közbenjárásának köszönhetően idén közel egymillió kúnával támogatja református templomaink felújítását. A tárca képviseletében Krešimir Partl államtitkár múlt szombaton, a HMDK meghívásának eleget téve, személyesen győződött meg a folyamatban lévő munkálatokról.

Szentlászlón

Az államtitkár Jankovics Róbert és Matijević Olivér, a HMDK elnöke, illetve ügyvezető elnök kíséretében tartott terepszemlét.

– Szentlászlón, Eszéken és Várdarócon jártunk, a munkálatok a három helyen persze nincsenek azonos fázisban. A szentlászlóit, amelyet szinte teljesen leromboltak a honvédő háborúban, sikerült végre teljesen felújítani, itt a beruházás összértéke meghaladta a 2,7 millió kúnát az elmúlt 20 év alatt.

A várdaróci református templom épülő tornya előtt

Ezt a templomot az idén sikerült befejeznünk a Magyar Kormány nagyméretű támogatásának köszönhetően. Az eszék-rétfalusi református templomon további tatarozásokra lesz szükség, még közel sincs befejezve. Várdarócon pedig, ha minden jól megy, október végéig visszanyeri régi, impozáns alakját a templomtorony. E célra további 100 ezer kúnát hagytak jóvá a kulturális minisztériumban, így a felújítás értéke a 420 ezer kúnát is eléri. Bízunk benne, hogy a kivitelezők tartják majd a határidőt, a várdaróciaknak pedig köszönjük a türelmét, bizony elég régóta várnak már a felújításra – mondta Jankovics Róbert.

A pélmonostori Néprajzi Központban

A felújítási munkálatok mellett az államtitkár járt az Új Magyar Képes Újság szerkesztőségében, valamint a pélmonostori Néprajzi Központban is, ahol találkozott Tomislav Rob polgármesterrel és Matijević Olivérrel, a városi tanács alelnökével; a város számára fontos projektekről tárgyaltak.

A terepszemle végül, amelyen Ivana Sudić, az eszéki műemlékvédelmi hivatal vezetője is részt vett, a várdaróci magyar tájházban ért véget, majd pedig a Kopácsi Halásznapokra is elmentek.

A kopácsi Halásznapokon