A könyvtündér, aki kedvet varázsol az olvasáshoz

0
631

Hallottak már Pöszmétéről? Ő egy könyvtündér, aki varázslatával meghozza a gyerekek kedvét az olvasáshoz. A történet főszereplőjéhez hasonlóan a szerző, Dobszai Gabriella is az olvasás örömére szeretné felhívni a figyelmet meséjében, amellyel részt vett a Mesém című meseíró és illusztráló pályázaton. Írása most jelent meg a pályázat nyomtatott kiadásában, akárcsak az illusztráció, melyet húga, Dobszai Melánia készített.

A laskói Dobszai Gabriella az eszéki egyetem magyar tanszékén dolgozik, az irodalommal hivatásszerűen foglalkozik, de az olvasás a hobbija is egyben. Egy ideig ő vezette a laskói Ács Zsigmond Könyvtárat, amely jelenleg renoválás utáni rendszerezés alatt áll. Részt vesz az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör könyvklubjának szervezésében, melynek tagjai havonta egyszer összeülnek, hogy megosszák egymással benyomásaikat, véleményüket, miután elolvasták a közösen kiválasztott könyvet.

Nemcsak olvasni szeret, hanem a meseírásban is örömét leli. Mint mondta, ez a tevékenység még gyerekkorában vált szokásává, sokat mesélt a barátainak. Ő maga sem tudja megmondani, összesen hány írása született eddig, de már régóta tervezi, hogy összegyűjti őket, csak még nem jutott rá ideje. Nagy álma, hogy írásait egyszer mesekönyvben lássa viszont.

Ez most részben teljesült egy pályázatnak köszönhetően, amelyre idén tavasszal nevezett be. A Mesém című magyarországi meseíró és -illusztráló pályázatra az egész Kárpát-medencéből és azon túlról is vártak rövid meséket és illusztrációkat.

– A húgom rendszeresen figyeli a rajzpályázatokat, ő bukkant rá erre a lehetőségre, s az ő ötlete volt, hogy írjak egy mesét, amit illusztrálni fog – tudtuk meg Gabriellától.

Míg ő az irodalom iránt érdeklődik, Melánihoz a képzőművészet áll közelebb, ezen a területen végezte tanulmányait is. Porcelánfestőnek tanult a pécsi Zsolnay-gyárban, majd rajz és vizuális kommunikáció szakos tanárként végzett Kaposváron. Rendszeresen vesz részt rajzpályázatokon, számára ez a tevékenység sokkal több, mint hobbi.

Gabriella meséinek témájával kapcsolatban elmondta, nincsenek előre meghatározott ötletei, történeteit a véletlen szüli, van úgy, hogy munka vagy olvasás közben kap ihletet. Így született a Pöszméte, a könyvtündér is.

– Ez a mese akkor jutott eszembe, amikor egy tanulmányon dolgoztam, aminek a témája a mesék szimbolikája volt – mondta a szerző.

A mese üzenete gyerekeknek és felnőtteknek is szól, melyben bírálja a mai, keveset olvasó generációt, s ezzel együtt az olvasás örömére is felhívja a figyelmet.

A pályázatra mintegy ezer mesét küldtek be, ebből 422 került be a nyomtatott mesekönyvbe, ezenkívül a 20 legjobb illusztrációt és mesét oklevéllel jutalmazták. Ezek között van a laskói testvérpár alkotása is.

– Alig akartam elhinni, hogy ilyen szép eredményt értünk el.  Ez volt az első alkalom, hogy a családomon és a barátaimon kívül valaki olvasta a mesémet, és pozitív elbírálásban részesült – mondta Gabriella.

Hozzátette, a jövőben is jelentkezni fog a hasonló pályázati lehetőségekre.

A Mesém című pályázatnak ez a tizedik mesekönyve, amely a Ráth Lépcső Tudásközpont gondozásában jelent meg. A nyomtatott köteten kívül a mesem.hu internetes oldalon is olvasható Gabriella meséje, amelyben egy Dóra nevű kislány rendszeres könyvtárlátogatóvá válik Pöszméte varázsigéje hatására, ami talán másoknak is meghozza a kedvet az olvasáshoz.