Kolozsváron folytatódott az óvodák nemzetközi projektje

238

Négy ország öt óvodájának közös projektje, a Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program (HELP) 2016-ban indult. Az elmúlt időszak alatt több programot és partnertalálkozót tartottak. Nemrég Kolozsváron vettek részt egy ötnapos képzésen, melyen ott voltak a bellyei Gerle óvoda tagozati óvodáinak a vezetői, Ruzsicska Ilonka, Kovács Vajda Etelka és Berki Betília is.

Egy sikeres kétéves közös program folytatásaként négy ország – Románia, Szlovákia, Magyarország és Horvátország – öt magyar óvodája 2016 óta egy újabb közös programban vesz részt Határtalan Egészségnevelés Lehetőségei Program (HELP) címmel.  Ezúttal a gyermekek lelki egészségvédelmére helyezik a hangsúlyt, és az egyes tevékenységeket a művészetek eszközeivel, hagyományőrzéssel és mozgással egészítik ki.

Nemrég Kolozsváron találkoztak a partneróvodák képviselői, ahol az öt nap során a házigazdák által szervezett különböző képzéseken vettek részt, további tapasztalataikat is megosztották egymással, és a környék eddig még, a program során nem látott nevezetességeivel is megismerkedtek.

Ruzsicska Ilonka, a projekt horvátországi koordinátora elmondta, még ennyi közös program után is tudnak új és hasznos dolgokat megosztani egymással.

– Több itt tapasztalt, tanult módszert is hasznosítani tudtunk a nevelőmunkánk során, egymás hagyományait is jobban megismertük. A kolozsvári találkozón nagyobb hangsúly a farsangi népszokások felelevenítésén volt, ezenkívül különböző népi hangszerek készítésével is megpróbálkoztunk, a Veronika zeneprojekt pedig különösen hasznos volt, hiszen a zenés játékokat különösen szeretik a mi csemetéink is – mondta Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő.

A vendéglátó kolozsvári Csemete óvodába 50-60 gyermek jár, négy csoportban foglalkoznak velük. Oktatásuk, nevelésük alapja a református/protestáns etika. A vallásos nevelés mellett nagy hangsúlyt fektetnek a minőségi oktatásra is. Céljuk, hogy az ide járó gyerekek hitben felnövő, kiegyensúlyozott, a környezetük számára értékes emberekké váljanak. A nemzetközi, EU által finanszírozott projektben való részvételüket is fontosnak tartják, így a február elején szervezett találkozóra is jó házigazdaként igyekeztek érdekes és változatos programot összeállítani.