Kocsis Éva heti ajánlója

0
536

Kocsis Éva kiemelt szerkesztő és műsorvezető. Változatos pályafutása során hírműsorokat és politikai háttérműsorokat készített, de parlamenti tudósítóként is megismerhették a nevét. Több egyházi médiumban dolgozott, majd a görögkatolikus egyház sajtófőnöke lett. Korábban a közmédiában televíziós riportműsort vezetett. Négy éve a Kossuth rádió 180 perc című napindító hírmagazinjának műsorvezetője, két éve a miniszterelnöki interjúk készítője.

Húsvét hétfőn – nem tagadva elfogultságomat – a 180 perc ünnepi különkiadását, az Ünnep reggelén-t ajánlom. Izgalmas, ugyanakkor felemelő összeállítással kedveskedünk hallgatóinknak: Beer Miklóssal, a váci egyházmegye megyéspüspökével beszélgetünk, majd a pozsonyi magyarokat kísérjük el a máriavölgyi zarándoklatra, senki sem bánja meg, ha velünk tart (Kossuth rádió, 07.00).

Népes családban nőttem fel, hat húgom van. Édesapám görögkatolikus pap, hivatásánál fogva sokszor költöztünk egyik szolgálati helyéről a másikra. Neveltetésemhez a kezdetektől hozzátartozott a bekapcsolódás a közösség életébe, és a felelősségvállalás a többiekért. Talán ez fordított közéleti kérdések felé. A munkám megköveteli a koncentráció magas fokát és a magabiztosságot, de a létfontosságú pihenés idején szeretek lazítani, leginkább főzéssel. Nagy kedvencem a Jamie 30 perces kajái sorozat: sok apró fortélyt merítek az adásokból. A műsorvezető trendi, könnyed stílusa is magával ragadó (kedd, Duna, 12.45).

Három húgomnak hét gyermeke született, a kicsikkel együtt hallgatva a rádiót újra  felfedeztem az  esti mese örömét, és azt, hogy milyen jó hatással van a fantáziájukra, a szókincsükre. Szívből ajánlom mindenkinek  A nyulacska harangocskája című magyar népmesét Arany László gyűjtéséből (szerda, Kossuth rádió, 19.52).

Csütörtök estére, a hét második felében, a feszültség és a fáradtság levezetésre kiváló a Tóth János című sorozat Mucsi Zoltán fanyar humorával (Duna World, 20.30). Péntek este kihagyhatatlan a Virtuózok 2017 – a műsor joggal tarthat igényt minden zenekedvelő érdeklődésére. A válogatón a tehetséges kisgyermekek szereplése a zenei élményen túl is szívmelengető (Duna, 19.30).

Számomra az olvasás és az utazás mellett a zene a legfőbb kikapcsolódás. Szombat este ki nem hagynám az All That Jazzt. Egy valódi dzsesszklub miliőjébe röpíti a Bartók rádió a hallgatót, akár klasszikus dzsesszzenét hallgatunk, akár új zenekarok ismeretlen, különleges albumait ismerhetjük meg (23.00).

Vasárnap este sokadszorra nézem újra az 1970-ben készült amerikai filmdrámát a Love Storyt, ez a megható, romantikus történet valami titokzatos oknál fogva évente a képernyő elé ültet (M3, 19.15).

A Rádiószínház műsorában a Vörös István novellái alapján született Szindbád kimenője hangjáték keltette fel a figyelmemet. A rádiós műfajok közül nagyon közel állnak hozzám a már említett mesék és a hangjátékok – mivel erősen alapoznak a hallgató képzeletére (Kossuth rádió, 21.04).

fotó: Márton Andrea