KMAT-ülés a Sándor-palotában

0
173
-KMAT-ls-2

Budapest – A Kárpát-medencei Magyar Autonómia Tanács (KMAT) vezetőit Schmitt Pál köztársasági elnök a Sándor-palotában fogadta múlt pénteken. A tanácskozáson jelen volt Jakab Sándor, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének az elnöke is.

Schmitt Pál, a Magyar Köztársaság elnöke október 21-én Budapesten, a Sándor-palotában fogadta a Kárpát-medencei Autonómia Tanács (KMAT) tagszervezeteinek elnökeit.

A tanácskozáson, Tőkés László mellett, aki a KMAT, valamint az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke is, az alábbi szervezetek vezetői vettek részt: Erdélyből a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (Kovács Páter főtitkár), a Székely Nemzeti Tanács (Izsák Balázs elnök), a Magyar Polgári Szövetség (Szász Jenő elnök) a Felvidékről a Magyar Koalíció Pártja (Berényi József elnök), a Vajdaságból a Vajdasági Magyar Szövetség (Pásztor István elnök), a Vajdasági Magyar Demokrata Párt (Ágoston András elnök), a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (Csonka Áron elnök), Kárpátaljáról a  Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (Kovács Miklós elnök) és Horvátországból a HMDK (Jakab Sándor elnök).

A tanácskozáson részt vettek a Közigazgatási Minisztérium Nemzetpolitikai Főosztályának, valamint a Külügyminisztérium képviselői is.

– A több órás tanácskozáson, amely munkaebéddel folytatódott, a különböző autonómia-törekvések, koncepciók voltak napirenden, valamint az európai polgári kezdeményezések kérdése, érintőlegesen a magyar nemzeti örökség kérdése, az elkészítendő nemzeti regiszter, a határon túli magyarok sportélete és a népszámlálás – számolt be lapunknak Jakab Sándor, a HMDK elnöke.

A KMAT tagjai üdvözölték, hogy a készülő magyar választási törvény minden magyar állampolgárnak biztosítani kívánja a parlamenti választásokon való voksolás jogát és lehetőségét.

A tanácskozás végén Schmitt Pál ígéretet tett, hogy évenként legalább egyszer házigazdája lesz egy-egy KMAT ülésnek, tanácskozásnak.