Kincses templomok Gödöllőn

170
08-gdll-lbadi-1

Gödöllő – Augusztus 6-tól 2012. január 29-ig Kincses templomok címmel új időszaki kiállítás fogadja az érdeklődőket a gödöllői királyi kastélyban. A Kincses templomok vezető kurátora dr. Lábadi Károly néprajzkutató.

A tárlat Grassalkovich I. Antal (1694–1771) alakját, egyházi kapcsolatait és mecénási tevékenységét mutatja be a tavaly felújított Rudolf-szárny modern múzeumi technikával felszerelt emeleti teremsorában, amit a restaurált 19. század eleji falfestés még különlegesebbé tesz. A tárlat új megvilágításba helyezi Grassalkovich egyházi mecenatúráját, tekintve, hogy az idevágó anyag még sohasem volt együtt látható. Sőt, nem kevés olyan tárgy is megtekinthető, amikkel először találkozhat a szakma és a nagyközönség.

Mind a szakma, mind a nagyközönség számára kultúrtörténeti ritkaságokat is felvonultató kiállítás fővédnöke dr. Beer Miklós váci püspök, vezető kurátora dr. Lábadi Károly néprajzkutató, kurátora dr. Papházi János. A bemutatott tárgyak egy része a Váci Egyházmegyei Kincstárból származik, de számos köz- és magángyűjteményből is érkeztek nagy értékű relikviák a gödöllői kastélyba.

Az időszaki tárlathoz tudományos igényű, fotókkal gazdagon illusztrált, kétnyelvű katalógus készült, illetőleg – előre egyeztetett időpontokban – több korosztály számára kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozásokat is szerveznek. A kurzusokra előreláthatólag szeptembertől várják a jelentkezőket.

A tárlat fő rendezője dr. Lábadi Károly volt, akit azért kértek fel erre a feladatra, mert a téma elismert szakértőjének tartják.

– Több publikációm is megjelent Grassalkovich I. Antalról és egyházi mecenatúrájáról.

A barokk főúr korának „aranyembere” volt, nagy vagyonából sok mindent fordított a köz javára – mondta Lábadi Károly, a kiállítás vezető kurátora, aki szerint Grassalkovich rádöbbent arra a fontos felismerésre, hogy az emberek hitének megerősítésére templomokra van szükség.

A templomépítő az istenházak építésével arra törekedett, hogy megteremtse az egységes szakrális teret, melyben a hívek feltöltődhetnek, de más célt is szolgált vele: visszaállította a katolikus egyház tekintélyét.

A kincses templomok – Grassalkovich Antal, a főúri mecénás című időszaki kiállítás 2012. január 29-ig látogatható a gödöllői királyi kastélyban.