Kevesebbet költhetnek kampányra

297
bf-plakatok

A pártok a jövőben kevesebbet költhetnek választási kampányra, ha a szábor elfogadja a kormány által benyújtott törvényjavaslatot. Első alkalommal szabályozzák majd az összeg felső határát. A javaslat szerint a parlamenti választási kampányköltség maximum 16,5 millió lehet. Amit, mondjuk, jócskán túllépett a HDZ 2007-ben, amikor 24 millióra rúgott a végösszeg, amiből 11 milliót donációkból gyűjtöttek össze, de az SDP is túllépte a 19,5 millióval, amiből 5,72 millió volt az adomány, a HNS pedig 9 millióból hozta ki – írja a Vjesnik.

A természetes személyek általi felajánlás nem haladhatja meg az évi 30 ezer kúnát, a nevüket nem vállalók segítségét pedig nem lehet igénybe venni a jövőben. A jogi személyek az eddigi egymillió helyett 200 ezer kúnát adományozhatnak. A köztársasági elnökjelöltek a jövőben összesen nyolcmillió kunát költhetnek, ám ahhoz, hogy jelöltethessék magukat, 50 ezer kúnát letétbe kell helyezniük az állami választási bizottságnál, amit érvényes jelölés esetén visszakapnak.

Erre a törvényre az igazságszolgáltatás és az alapvető jogok EU-csatlakozási fejezetek lezárásához is szükség volt.

A törvénytől azt várják, hogy átláthatóbbá válik a pártok finanszírozása, és a szigorúbb felügyelettel meg lehet akadályozni a pártok feketén történő támogatását.