Két és fél éve a horvát szábor egészségügyi és szociálpolitikai szakbizottságában

0
35

Dr. Szántó Tibort két és fél évvel ezelőtt választották be a horvát szábor egészségügyi és szociálpolitikai szakbizottságába. Eddig kereken 100 ülést tartott a bizottság, melyek során 70 ügyet tárgyaltak meg és 50 jelentést készítettek.

A zágrábi parlamentnek összesen 29 bizottsága van, amelyeknek állandó tagsága az aktuális képviselőkből áll.  Mint már korábban beszámoltunk róla, Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője három fontos bizottság tagja: a pénzügyi és költségvetési, az emberi és kisebbségi jogi, valamint (alelnöke) a panaszügyi bizottságnak.

A parlamenti bizottságoknak azonban vannak külső tagjai is, akik szakértők közül kerülnek ki. Az egyik ilyen bizottság az egészségügyi és szociálpolitikai, melynek 2017 no-vemberétől dr. Szántó Tibor is a tagja. A bizottság fő feladata a törvényhozó testület segítése szakpolitikai téren, valamint az adott szakterülethez tartozó horvát törvények uniós előírásokkal való megfeleltetésének előkészítése is. Az elmúlt évek során több egészségügyi és szociális témát is megtárgyaltak. Többek között vita folyt a kannabisz orvosi célú engedélyeztetéséről, a génmanipulált élelmiszerekről, valamint a védőoltásokról is. A bizottság feladata az esetleges egészségügyi veszélyhelyzetek értékelése is, ezért foglalkoztak például tavaly a Bród környékén történt ivóvízmérgezéssel, valamint a mostani koronavírus-járvány kapcsán is több ülésük volt.

Önkéntes munka keretében is nagy energiát fektet a rákellenes küzdelembe

Dr. Szántó Tibor szakorvosként és önkéntes munka keretében is nagy energiát fektet a rákellenes küzdelembe, valamint az egészséges életmód propagálásába. Eddigi tevékenysége egyik elismerésének tartja, hogy egy ilyen fontos bizottság tagja lehet, így a készülő egészségügyi törvények és reformok megalkotásában is részt vehet.

– Nagy elismerés számomra, hogy ebben a bizottságban tevékenykedhetem, mivel úgy érzem, hogy itt valóban azt tehetem, amit egész életemben csináltam, vagyis segíthetek az embereken. Számos olyan ügyet tárgyaltunk, melyek kihatással lehetnek a mindennapi életre. Üléseink általában kéthetente vannak, ám a vírushelyzet miatt most ezeket online tartjuk – mondta Szántó Tibor, aki hozzátette, optimista a járványt illetően, és úgy véli, hogy a helyzet nehezén már túl vagyunk.