Kávézó nyílt a kiskőszegi emlékműnél

264

Július utolsó napján nyitotta meg kapuit a kiskőszegi (batinai) Panoráma kávézó a falu fölé emelkedő emlékmű közvetlen szomszédságában. A környék legszebb kilátásával büszkélkedő vendéglőben a hagyományos italok mellett koktélokat, valamint édességeket is felszolgálnak, de a borkedvelők is megtalálják az ínyükre valót a Panoráma kínálatában.

A baranyavári (Pélmonostor) Kovačević család 2016-ban döntött úgy, hogy Ausztriában próbál szerencsét, hogy aztán a kint összegyűjtött tapasztalatokkal és némi tőkével hazatérjenek, hogy itthon saját vállalkozásba kezdhessenek. A folyamatot a koronavírus-járvány némiképp felgyorsította, így hát márciusban hazaköltöztek.

– Hazaköltözésünkkor a járványhelyzet miatt nem hagyhattuk el Baranyát, ezért a környéken barangoltunk. Pár alkalommal ellátogattunk a kiskőszegi kilátóhoz is, és megdöbbenve tapasztaltuk, hogy az ott lévő üzlethelyiség üresen áll. Mivel nagyon megtetszett a helyszín, feleségemmel, Beátával támadt egy hirtelen ötletünk: úgy döntöttünk, hogy bizony mi ezen a helyen kávézót fogunk nyitni – mondja Kovačević Željko tulajdonos.

A Drávaszög legszebb panorámája

Kiskőszeg látképének meghatározó eleme a falu fölé emelkedő második világháborús emlékmű, mely mellől csodálatos kilátás tárul a látogató szeme elé. A pompás látvány miatt az emlékhelyet sokan keresik föl, ám a látogatókat egy ideje már a kilátáson kívül nem várta egyéb tartalom. A Panoráma kávézó, mely nevét a teraszáról nyíló pazar kilátás miatt kapta, most pontot tett ennek a végére.

– A fő profilunk a kávézás, hiszen Horvátországban ez nagy divat, de kávézónk család- és állatbarát, úgyhogy mindenki számára nyitva vagyunk. Nem csak egy réteget céloztunk meg, arra törekszünk, hogy nálunk mindenki találjon valami magának megfelelő „tevékenységet”. Lehet sörözni, borozni, koktélozni, kávézni, limonádét inni, de ha valaki fagyizni szeretne, annak sem kell máshova mennie – mondta Kovačević Beáta, hozzátéve, hogy kínálatuk folyamatosan bővül, ezért mindig tudnak újat mutatni a vendégeknek.

A hazai termékeket részesítik előnyben

A Kovačević család gyümölcstermesztéssel is foglalkozik, ezért jól tudják, hogy milyen fontos a termelőknek a piacra jutás. Ha tehetik, mindenből a hazait választják, ezzel is igyekeznek segíteni a környék vállalkozóit. Itallapjaikon csak drávaszögi borászok nedűit kínálják, és jégkrémeik alapanyaga is kizárólag hazai.

A kávézó munkaideje változó. A hétfő náluk szünnap, kedden, szerdán és csütörtökön pedig 11-től 21 óráig tartanak nyitva, hétvégén viszont 10-től 22 óráig várják a vendégeket. Ha tehetik, nézzenek be Önök is hozzájuk, megéri.