Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködési konzultáció

0
220
06-vidkfejleszts

Budapest – A „Nemzeti Vidékstratégia 2020” konzultációsorozat részeként július 7-én egyeztetést tartottak a Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködések nemzeti programjáról. A tanácskozásra meghívást kaptak Ausztria, Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Szlovákia és Ukrajna szakemberei és politikusai, köztük Jakab Sándor, a HMDK elnöke és Nol Nándor állatorvos.

Mint ahogy múlt heti számunkban megírtuk, a magyar Vidékfejlesztési Minisztérium nemzeti vidékstratégiát dolgozott ki 2020-ig, amelynek részeseivé kívánja tenni az érdekelt (magyarok által lakott) határ menti régiókat a Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködések program keretében. Jakab Sándort kérdeztük a tanácskozás részleteiről.

– A július 7-i ülésen az alapelveket zárónyilatkozatban fogalmaztuk meg. Többek között – idézve a zárónyilatkozatot – az összejövetel célja a 2020-ig kitekintő „Kárpát-medencei vidékfejlesztési együttműködések” nemzeti programja közös kidolgozásának előkészítése, egy olyan nemzeti vidékfejlesztési stratégia megalkotása, amely úgy illeszkedik a közös európai vidékfejlesztés-politikába, és saját eszközeivel úgy befolyásolja annak jövőbeni alakulását, hogy minden Kárpát-medencei magyar gazda érdekét egyformán szolgálja. A tanácskozás résztvevői kinyilvánították, hogy ennek keretében kívánják előkészíteni azt a konzultációsorozatot, melynek célja a közös Kárpát-medencei nemzeti vidékfejlesztési program kidolgozása. A határon átnyúló stratégiai együttműködés fő célterületei a vidékgazdaság fejlesztése, a munkahelyteremtés, a környezet- és tájvédelem, az élelmiszer-önrendelkezés, a helyi élelmiszer-feldolgozás és piacok, valamint az állattartás újraélesztése, a kistelepülések elnéptelenedésének visszafordítása. Mindehhez megkerülhetetlen a Kárpát-medencei térségben (is) eltűnő kis- és közepes parasztgazdaságok ismételt szerephez juttatása, összefogásuk és szövetkezésük támogatása, ehhez kapcsolódóan a birtokpolitika és a támogatási rendszerek újragondolása, a vidékgazdaság alapjainak megerősítése, a fiatalok számára is vonzó vidéki lét, és az ennek alapját képező agrár- és vidékpolitika kialakítása. Mi, határon túli résztvevőként természetesen készek vagyunk közreműködni a Kárpát-medencei vidékfejlesztési program és a további konzultációkon részt venni – nyilatkozta lapunknak Jakab Sándor.

A budapesti konzultáción részt vett Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, házigazdaként a minisztérium parlamenti államtitkára, Ángyán József, aki ismertette a Nemzeti Vidékstratégia Koncepció – 2020 főbb elemeit, valamint a társminisztériumok képviselői.