Jó hangulatú lecsófesztivál Kopácson

0
516
07-lecsofeszt-6

Augusztus 22-én a kopácsi Arany János Kultúregyesület és a kopácsi HMDK-alapszervezet harmadszor rendezett lecsófesztivált. Idén 24 bográcsban főtt a lecsó a lehető legkülönfélébb módokon. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, éppen ezért idén nem a három, hanem az öt legjobb étel elkészítőjét jutalmazták, díjazták továbbá a legszebben díszített asztalt, a legcsinosabb szakácsnét és legszebb szakácsot is.

A kopácsiak valamikor a halászatból éltek, de ez már a múlté. Most zöldségtermesztéssel foglalkoznak az emberek. A kopácsi Arany János Kultúregyesület és a helyi HMDK-alapszervezet a falu virágzó kertészetét akarta előtérbe állítani, amikor három évvel ezelőtt megrendezte az első lecsófesztivált.
– Már az első lecsófesztivál is nagy sikert aratott, és az idei verseny is „telt házasra” sikeredett. Idén összesen 24 csapat versenyzett, nemcsak Kopácsról, hanem a környékbeli településekről és Magyarországról is – mondta el lapunknak Varga József, s a szervezők nevében megköszönte a kopácsi zöldségtermesztők adományait, melyek nélkül nem készülhettek volna ilyen finom ételek.
Azt is elmondta, rendezvényük egyik célja, hogy a helyi termelők portékáját népszerűsítsék, valamint, hogy a fiatalok kedvét is felkeltsék a kertészkedés iránt, amelyhez megfelelnek Kopács adottságai.
A kopácsi kultúrotthon udvarában kaptak helyet a pavilonok az asztalokkal, és itt sorakoztatták fel a bográcsokat is, melyekben a változatos módokon főzték a lecsót. A legtöbben valami „konkrétat” is sütöttek mellé: kolbászt, szalonnát, sült húst, amivel feldobhatják a zöldségekből álló ételt. 

 

07-lecsofeszt-11

 

Senki sem távozott üres kézzel

A zsűri szerepére a verseny tavalyi győztese Potalec Ida mellett a kopácsi Cickai Csabát és a szakácsmesterséget űző Tórizs Istvánt kérték föl a szervezők. Mivel minden versenyző kitett magáért, nem volt könnyű dolguk, éppen ezért nem a három, hanem az öt legjobb ételt díjazták figyelembe véve a kinézetét, állagát és ízvilágát.
Az első három helyezést kopácsiak nyerték el. A legjobb lecsót Fica Andrea főzte, a második legjobb étel Segota Eleké lett, a kopácsi Mákvirág csapata bronzérmesként szerepelt a versenyen. A csúzai Pódium Amatőr Színjátszó Társulat lett negyedik, a kopácsi Kriják Diána pedig az ötödik. A versenyző csapatok az asztalukat is igyekeztek stílusosan kidíszíteni – kézimunkákkal, falvédőkkel ékesítették, még a lecsó alapanyagait is felhasználták a dekoráláshoz, hiszen a zsűri a legszebb asztalt is értékelte.  Ezt a díjat a kopácsi Didin Konak vendéglő kapta. A legdögösebb szakácsné Ruzsicska Ilonka lett, a legdögösebb szakácsnak pedig Hlevnjak Stjepant választották. A nyertesek értékes díjakat vihettek haza.
Egy csapat sem távozott üres kézzel, minden versenyző kapott bográcsot és háromlábat is, de a legfőbb, hogy egy kellemes délutánt tölthetett el mindenki, jó társaságban. A kultúrotthon udvarában néhányan táncra is perdültek, a jó hangulatnak a Kopácsi Alkalmi Zenekar volt a felelőse.

 

07-lecsofeszt-2

 

{fcomments}