Jankovics képviselői kérdése a miniszterelnökhöz

1083
jankovics-szabor
Jankovics Róbert, a szábor magyar képviselője november 23-án az alábbi kérdést intézte a kormány elnökéhez, Andrej Plenkovićhoz:

Tisztelt elnök úr! A kérdésem az 5C korridor kiépítésének befejezésére vonatkozik. Mert éppen az én Baranyámon áthaladó szakaszának a megépítése várat magára.

A horvát autópálya-beruházásokat kezelő vállalat (HAC) még 2015 májusban megsemmisítette a Pélmonostor – Dráva-híd közötti autópálya-szakasz megépítésére kiírt kivitelezői pályázatát, mert nem akarta megkockáztatni, hogy a munkálatok késése miatt veszélybe kerüljön az európai uniós alapokból való finanszírozás lehetősége, és a projekt teljes költsége így a vállalatra terhelődjön.

A vállalatnál akkor azt jelentették ki, az lehetne a megoldás, ha a HAC Magyarországgal közösen próbálna uniós finanszírozást szerezni a Dráva-híd – Mohács autópálya-szakasz megépítésére az EU operatív programjának 2014-2020-as támogatásából, így az Pélmonostor helyett a magyar határig húzódhatna majd, ameddig Magyarország már megépítette az autópályát.

Ennek az autópálya-szakasznak a megépítése nemcsak a baranyaiaknak, Baranyának válna előnyére, hanem a már meglévő szlavóniai autópálya-szakaszon is megnövelhetné a forgalmat. Új munkahelyeket is jelente – különösen fontos ez egy olyan területen, ahol az elvándorlás hatalmas méreteket öltött. Ugyanakkor megépülése a szlavóniai és baranyai ipari övezetek felvirágzásához is hozzájárulna, ami további új munkahelyek létesülését jelenthetné.

Miután a mostani szábor mandátuma 2020-ig tart, csakúgy, mint az aktuális hétéves EU-s költségvetés, kérdésem az, hogy melyek azok a határidők, amelyeket előirányoztunk a pályaszakasz befejezését illetően?

Tisztelt elnök úr, az emberek elvárásai velünk szemben hatalmasak!

Andrej Plenković válasza:

Köszönöm a kérdését, a probléma meghatározó fontosságú Horvátország számára. Baranya forgalmi összeköttetése, ami magában foglalja az egész Szlavónián keresztül vezető autópályák nagyobb kihasználtságát, nemzetközi fontosságú, hiszen tartalmazza az 5C és a 10-es forgalmi folyosót is. A projekt kidolgozás alatt van, és két szakaszban épül: Eszék – Pélmonostor és Pélmonostor – magyar államhatár, amelynek az összértéke 600 millió kúna. Terveink szerint a mandátumunk végéig befejezzük az építkezést a teljes szakaszon, kihasználva a rendelkezésünkre álló nemzetközi forrásokat.