„Idegen” halat fogtak ki az Adriából

312
1_121918661

A trópusi indo-csendes-óceáni térségben honos ezüst csikóhalat (Lagocephalus sceleratus) fogott ki Jakljan szigete környékén Miroslav Palunko családja. Az eseményről a múlt héten tudósítottak a dubrovniki lapok.

A kifogott ezüst csikóhal 66 cm-es és 3,5 kg súlyú volt. Óvatosan kell vele bánni, mivel bőre és belső szervei mérgezőek, az idegrendszer működését gátolják, így bénulást okozhatnak. Megfelelően elkészítve mégis több országban is ételkülönlegességnek számít.

Az ezüst csikóhal a Földközi-tenger keleti térségeiben már többször felbukkant. Horvát természettudósok egyre gyakrabban találkoznak új, trópusi és szubtrópusi fajokkal az Adriai-tengerben, amiért valószínűleg a klímaváltozás okolható. Az idegenhonos fajok terjedését nagymértékben elősegíti a kereskedelem, az ellenőrizetlen rakományú áruszállítás. A fajok többsége az új környezetben nem képes túlélni, bizonyos fajok azonban új otthonra lelnek az idegenben. Természetes ellenségeik híján hamar ún. özönfajokká válhatnak, kiszorítva a nálunk őshonos fajokat.

A Miroslav Palunkóék által kifogott különleges ezüst csikóhal a dubrovniki Természettudományi Múzeum halismereti (ichtiológiai) gyűjteményét szaporítja.

 

{fcomments}