Huszonkét faluban gurul a kórógyi pékség négy mozgóboltja

2484

Több alkalommal írtunk már a kórógyi Denis pékségről, amely jó példaként szolgál más vállalkozók számára is. Sikerük titka többek között az innováció-készség, a fogyasztókhoz való alkalmazkodás képessége és – amit Milkovics Adrianna, az üzlet egyik vezetője a legfontosabbnak tart – az alkalmazottakkal való jó kapcsolat.

A Milkovics család öt évvel ezelőtt nyitotta meg korszerű pékségét Kórógyon, mely mára 22 faluban van jelen termékeivel, négy iskolát lát el, és összesen 15, többségében kórógyi embert foglalkoztat. Vállalkozásával sikerült elérnie, hogy megélhetést biztosítson családja és több falubelije számára is.

A pékségnek ma már négy furgonja üzemel mozgó ABC-ként a környező falvakban, hogy még több vásárlóhoz juttassa el termékeit. Nemcsak péktermékeiket értékesítik, hanem szinte mindent árulnak, amit egy kis vegyeskereskedés: tejet, szalámit, fagyasztott húst, zöldséget, gyümölcsöt stb.

Milkovics Adrianna

Meghallgatják vásárlóik igényeit, és beszerzik, amire szükségük van.

Milkovics Adriannától megtudtuk, terveik között szerepel további két mozgó ABC beindítása, hogy még több helyre eljuthassanak, mert volna rá igény.

– Falvainkat sajnos egyre nagyobb arányban az idős korosztály lakja, akik közül sokaknak nem kis gondot okoz a bolti bevásárlás, s emiatt egyre több üzlet zárja be ajtaját a környező falvakban. Mi viszont sok településre eljutunk, szinte minden ház előtt megállunk, hogy minél kevesebbet kelljen gyalogolniuk a vásárlóinknak – mondta Adrianna, hozzátéve, nem csak ezért szeretik úgy vásárlóik a mozgó ABC-t, szívesen állnak le beszélgetni is a kedves eladókkal.

Adrianna elmondása szerint a guruló bolt tökéletesen üzemel, az egyedüli problémát az jelenti, hogy a sütödében dolgozó két pék munkája már kevés ahhoz, hogy a sok megrendelést teljesíteni tudják.

Hiába adtak fel hirdetéseket, hogy péket keresnek, eddig nem jártak sikerrel. Adrianna elmondása szerint pékséget üzemeltető kisdobszai (Magyarország) családtagjuk számára is ez jelenti a legfőbb gondot.

További nehézséget jelent számukra, hogy vásárlóik megtartása érdekében nem szívesen emelnék a kenyér árát, a liszt és üzemanyag ára viszont nőtt.

De a felmerülő gondok ellenére is sikeresen működtetik vállalkozásukat, és felszerelésüket is bővítik.

Kérdésemre, hogy mi a sikerük titka, hogyan tudhat ma hazánkban egy vállalkozás ilyen jól működni, amikor sorra mennek tönkre a cégek, Adrianna elmondta, mindig igyekeznek alkalmazkodni vásárlóik igényeihez. Ezért indították útnak a mozgó ABC-ket, de más, apróbb újításokat is bevezettek, melyek a vásárlói kör megkérdezésén alapultak. Adrianna kérdőíves piackutatást végzett azokon a településeken, ahol jelen vannak üzletükkel. Alkalmazottaikkal is jó a kapcsolatuk, és olyan feltételeket biztosítanak a számukra, amelyekkel elégedettek lehetnek, így szívesen dolgoznak náluk.

– Szerettem volna tudni, hogy mit gondolnak a vevőink rólunk, elégedettek-e a péksüteményeinkkel, az alkalmazottainkkal, az árainkkal, milyen termékre volna még szükségük – tudtuk meg Adriannától.

A kb. 3-400 kitöltött kérdőívben a vásárlóik elégedettségüknek adtak hangot, ezeket megőrizte, mint mondta, szükség esetén az ellenőröknek is megmutatja.

A kérdőívekben szerepelt néhány kérés is, mint pl. a bankkártyás fizetés lehetősége, ezt rövid időn belül bevezették, így mostanra mind a négy mozgó ABC-ben fizethetnek elektronikus úton is a vásárlóik.