„A horvátországi magyarság többet érdemel, mint ami jut neki Zágrábból”

0
3259
jankovics
Szeptember 11-én előrehozott parlamenti választásokat tartanak Horvátországban, amelyen a többségi nemzet képviselői mellett a kisebbségi parlamenti képviselőket is újraválasztjuk. Ami bennünket, horvátországi magyarokat illet, köztudott, hogy a MESZ Juhász Sándort, a HMDK pedig Jankovics Róbertet jelölte erre a meghatározó fontosságú tisztségre. Lapunk munkatársa Jankoviccsal beszélgetett.

 

Amennyiben mandátumot szerzel, melyek lesznek a legfontosabb céljaid, feladataid?

Mindenekelőtt a horvátországi magyarok problémáit szeretném képviselni Zágrábban, a száborban és az összes hivatalnál – szemben az előző mandátumban bennünket képviselő Juhász Sándorral, én nem az általános (párt)politikai ügyekkel foglalkoznék képviselőként, hanem elsősorban a választóink mindennapi problémáinak az orvoslásával, amelyeket gyakran országunk adminisztrációja tesz megoldhatatlanná. Természetesen közösségünk problémái lennének a legfontosabbak,  a falvainkban megteremthető új munkahelyek nyújtotta lehetőségek, mezőgazdászaink, borászaink gazdasági helyzetének a javítása, valamint művelődési életünk, oktatási rendszerünk és a nyelvhasználat feltételeinek az erősítését, gyarapítását tűztem ki célomul.

Hol látod az eszközöket mindezekre?

Zágrábban számtalan kihasználatlan lehetőséget látok, hiszen az országos költségvetésre már nem szabad csupán művelődési lehetőségeink fejlesztésének az eszközeként tekinteni, hanem minden olyan lehetőségre fel kell hívni a gazdáink, borászaink, a munkanélküliek figyelmét, amelyekből továbbépíthetik, előrébb segíthetik önmagukat és közösségünket. Ezt csak úgy lehetne elérni, ha olyan képviselőnk volna, aki mögött egy erős, magyar érzelmű közösség áll, őt pedig mindez érdekli is és hajlandó e mögé munkát tenni. Tudom, hogy mire vállalkozom, és amennyiben bizalmat kapok a választáson, úgy érzem, kellő erőm, munkabírásom, tudásom és tapasztalatom van ahhoz, hogy mindezeket Zágrábban meg is valósítsam. Mindemellett sok ügyben számítok a magyar kormány segítségére is, amelynek a HMDK a horvátországi partnere. Itt elsősorban a nemsokára számunkra is beinduló gazdaságfejlesztési programra gondolok, amelyre anyaországunk kormánya a jövő évi országos költségvetésben több mint 12 millió kúna vissza nem térítendő támogatást hagyott jóvá gazdáink és vállalkozóink számára. Ez egy olyan méretű segítség lehet közösségünknek, amely sok szempontból meghatározó lehet fiataljaink itthon tartásában a következő években.

Sok szó esett az előző hónapokban közösségünk megosztottságáról és annak esetleges felszámolásáról. Mit tennél ennek érdekében, ha alkalmad lenne képviselőként a száborba kerülni?

Ez tűnik a legnehezebb feladatnak. Sok olyan esemény volt, amely a mai helyzetet kialakította. Ezek olyan sérelmeket okoztak, amelyek jó része ténylegesen orvosolhatatlan. Ott kell megtenni mindent, ahol erre lehetőség van. De mindezt nehezíti az önmagát az egység bajnokaként hirdető Juhász Sándor, aki nemrég sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott, hogy a megosztottságot csak úgy lehet orvosolni, ha „Jakabot és Jankovicsot félreteszik”. Gondolom, ezt a nyilatkozatát is a leendő egység nevében tette… Mi nem mondjuk azt, hogy az egység felé vezető út a MESZ-elnöknek a félreállításával kezdődik, mert ez nem a mi ügyünk. A MESZ választ magának elnököt, és mi ezt tiszteletben tartjuk. Azt leszögezhetjük, hogy a HMDK eddig az egyetlen szervezet, amely legalább a politikai együttműködés érdekében valamit lépett. Az alábbiakra gondolok.

  • Abban bízva, hogy az együttműködés első lépése lehet, a HMDK által támogatott három járási képviselő 2009 májusában a Bellyei Járási Tanács elnökének a MESZ akkori politikai titkárát, Tokai Istvánt támogatta. Ha nem ezt tesszük, Tokai sosem lett volna a tanács elnöke. Ahelyett, hogy ez az együttműködés kezdete lett volna, olyan kampány indult ellenünk a MESZ hetilapjában, amely túltett minden józan ember tűrőképességén.
  • Abban bízva, hogy az együttműködés leendő útját egyengetik, a HMDK által támogatott megyei és járási képviselők 2008-tól hívják folyamatosan a MESZ-es megyei képviselőket és megyei magyar önkormányzatok elnökeit, hogy csatlakozzanak az Országos Magyar Koordinációhoz. Ezt az együttműködést hirdető MESZ nyolc éve elhárítja, és ürügyeket keres, hogy ne csatlakozzon a kezdeményezéshez. Így a jelenlegi országos koordinációt is csak a HMDK-s megyei önkormányzatok és képviselők alakították meg, Zágráb város magyar kisebbségi önkormányzatával karöltve.
  • A rendkívül szoros kimenetelű tavalyi parlamenti választást követően, mielőtt meghozta volna a horvátországi összmagyarságot érintő döntést, hogy kit fog támogatni a kormányalakításnál, Juhász Sándor nem kérte ki a véleményünket a parlamenti választások után, csupán a MESZ-re hagyatkozott, habár a különbség 0,23 százaléknyi volt mindössze. És még sorolhatnám.

És még azt is ki kell emelni, hogy amíg a MESZ-es újság a HMDK-t „a Fidesz talpnyalóinak” nevezi, nem tudom, hogyan teremthetünk egységet bármely szinten. A HMDK büszke partnere a magyar kormánynak, amelynek olyan miniszterelnöke van, mint Orbán Viktor. Mi ezt a partnerséget büszkén vállaljuk a horvátországi magyarság nevében és érdekében.

A helyettesed dr. Szántó Tibor lesz?

Így van. A HMDK-ban fontosnak tartjuk az ő politikai tapasztalatát, hiszen ő már volt parlamenti képviselő, nagy a tekintélye magyarságunk körében, de szakmai körökben is. Szerintem dr. Szántó jó választás volt a HMDK elnöksége részéről, és ezúton is köszönöm neki, hogy vállalta ezt a kihívást.

Mit üzensz a választóknak a hivatalos kampány kezdete előtt?

Szeptember 11-én legyünk bátrak, vállaljuk fel magyarságunkat, a szavazóhelyen kérjük a magyar szavazócédulát. Miután kezünkben a magyar szavazólap, felelősséggel gondoljuk át, hogy elégedettek vagyunk-e azzal a helyzettel, amelybe közösségünk jutott Juhász Sándor hároméves szábori mandátuma alatt? Aki elégedett a helyzetünkkel, az nyugodtan karikázza be ezúttal is a MESZ elnöke előtti számot. De az a sok horvátországi magyar, aki tisztában van azzal, hogy a helyzetünk romlott Juhász mandátuma alatt, akik látják és tudják, hogy rossz úton vagyunk, akik látják, hogy az előző három Juhász Sándor-os év közösségünknek semmi jót nem hozott, azok szeptember 11-én szavazzanak a változásra és arra, hogy új szelek kezdjenek el fújni a horvátországi magyarság háza táján. Ha bizalmat kapok, én kész vagyok ennek a változásnak a legfőbb kezdeményezője és kivitelezője lenni.

Balázs-Piri Zoltánnal

abban egyeztünk meg, hogy ő többet tud segíteni úgy, ha nem a helyettesem. Hosszú beszélgetésünket követően elfogadtam érvelését, és bízom benne, hogy a zágrábi magyarok támogatása céljaink elérése érdekében még nagyobb lesz, mint volt tavaly novemberben – mondja Jankovics Róbert.

 

Egy hét alatt a HMDK jelöltjeit több mint 1500 horvátországi magyar támogatta aláírásával. - Köszönjük szépen! Biztos vagyok abban, hogy kiérdemeljük ezt a nagy bizalmat. Elnézést kérünk mindazoktól, akikhez ebben az egy hétben nem jutottunk el - mondta Jankovics Róbert.
Egy hét alatt a HMDK jelöltjeit több mint 1500 horvátországi magyar támogatta aláírásával.
– Köszönjük szépen! Biztos vagyok abban, hogy kiérdemeljük ezt a nagy bizalmat. Elnézést kérünk mindazoktól, akikhez ebben az egy hétben nem jutottunk el – mondta Jankovics Róbert.