Horvátországi magyar emlékek

0
117
Utvrda_Ilok_pano_221208

Ilok/Újlak


Bizonyára kevesen tudják, hogy a XIV. században még színmagyar település volt Újlak, vagyis Ilok, akkoriban a Magyar Királyság egyik legnépesebb városa. A vár ma már romos. Itt volt a nagy hatalmú Újlaki család központja. Itt halt meg 1456. október 23-án Kapisztrán Szent János, a nándorfehérvári hős, akinek a vár oldalában látható az üvegkoporsója.

Újlak Horvátország legkeletibb városa, a Nyugat-Szerémség igazgatási, gazdasági és kulturális központja. A Tarcal-hegység nyugati oldalán, a Duna partján emelkedő dombtetőn, kitűnő bortermő vidéken fekszik.

Már a történelem előtti időktől kezdve különböző kultúrák keveredtek itt, ezen a stratégiai fekvését és klímáját tekintve kedvező helyen. Már az illírek is termeltek bort a mai város helyén, majd a rómaiak Cuccium nevű települése állt itt. Később a szerémi püspökök székvárosa. 1283-ban Wylak néven említi oklevél. Az Újlakiak ősi fészke, váruk a Duna partján áll, amelyet valószínűleg a Csák nembeli Ugrin építtetett a XIV. század elején. 1364-ben említik először, ekkor kapta meg az Újlaki család.

1387-ben Garai Miklós macsói bán foglalta el, kiűzve onnan a lázadó Horvátiakat. A XIV. századra tízezres lakosságával Magyarország egyik legnépesebb városának számított. Ide, a ferences kolostorba vonult vissza Kapisztrán János a nándorfehérvári diadal után, és itt halt meg 1456. október 23-án. Kápolnája a vár oldalában áll, oltárképén a parasztokat harcba vezető lánglelkű szerzetes, az oltár előtt pedig sírja látható. 1494-ben a Drágffy vezette királyi hadak foglalták el. A hagyomány szerint innét választották Tomori Pált a kalocsai érseki székbe. A kolostort 1526-ban I. Szulejmán szultán hadserege feldúlta.

1526. augusztus 8-án, nyolcnapi ostrom után Ibrahim pasa elfoglalta, és csak 1688. július 12-én szabadította fel II. Miksa Emánuel bajor választófejedelem serege. A török uralom alatt a szerémi szandzsák székhelye volt. Ezután birtokosai, az itáliai származású Odelscalchi hercegek boszniai keresztényeket telepítettek ide.

A 19. században borai világhírnévre tettek szert. Az újlaki borokat azóta is rendszeresen szállítják a brit királyi udvarba, például II. Erzsébet koronázásán is szolgáltak fel újlaki bort.

 

{fcomment}