Horvátország csatlakozhat az Európai Unióhoz

151
hrvatska_eu_zastave-543x253

Az Európai Bizottság megadta hozzájárulását Horvátország felvételéhez. A magyar elnökség egyik fő célkitűzése volt Horvátország felvétele, ehhez már csak a 27 tagország egyetértését kell megszerezni a hónap végéig. A pozitív döntést Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa jelentette be pénteken, az uniós igazságügyi miniszterek luxemburgi csúcstalálkozója előtt.

Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország EU-csatlakozási kérelmét. Horvátország valószínűleg 2013-ban válhat teljes jogú taggá. A pozitív döntést Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa jelentette be pénteken, az uniós igazságügyi miniszterek luxemburgi csúcstalálkozója előtt. Horvátország csatlakozási tárgyalásainak lezárása a magyar EU-elnökség egyik fő célkitűzése volt.

Reding a döntésről beszámolva jelezte, hogy egy évvel ezelőtt még maga sem hitte volna, hogy sikerül mostanra lezárni a tárgyalásokat, de Horvátország elvégezte a feladatait. Az Európai Bizottság (EB) elnöke, José Manuel Barroso már kedden jelezte, hogy a bizottság közel jutott a tárgyalások lezárásához.

Technikailag a tárgyalásokat még nem zárták le, négy fejezet még nyitott. Györkös Péter EU-nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet vezetője szerint az EB pozitív döntése után a magyar elnökség minden telhetőt megtesz azért, hogy mandátuma vége előtt lezárja ezeket. Az EB döntése után egyes tagországok még jelezhetik kiegészítő kérdéseiket és pótlólagos információkat kérhetnek Horvátországtól. A magyar elnökség feladata az, hogy mind a 27 tagország egyetértését megszerezze Horvátország felvételéhez.

Frissítés: „Az Európai Bizottság azt javasolta az EU Miniszterek Tanácsának, hogy zárja le az utolsó négy fejezetet a Horvátországgal folyó csatlakozási tárgyalásokon. Ez lehetővé teszi, hogy 2013. július 1-jével Horvátország 28. tagállamként csatlakozzon az Európai Unióhoz, amennyiben ezt az Európai Bizottság által javasolt irányadó időpontot a Tanács elfogadja” – közölte José Manuel Barroso elnök 2011. június 10-én Brüsszelben.