Horvát fodrászok a világ legjobbjai között

401
12-a-horvat-csapat

Eszék – A rétfalusi Sofija fodrászszalon nem csak a régióban örvend ismertségnek, hiszen immár a hetedik világversenyen érnek el rendkívüli sikereket mint Horvátország legjobbjai.

A magyar családból származó Vidaković Szófia asszony még 1970-ben szerezte meg mesterfodrászi diplomáját, majd fia, Tibor is a nyomdokaiba lépett, aki továbbvitte édesanyja szakmáját, és ő is a fodrászmesterség egyik legjobbikává vált. Nemrégen érkeztek haza Párizsból, ahol egy világversenyen mérkőzött meg az általuk edzett csapat.

A legjobb szlavóniai fodrászok

A 2009-es šibeniki országos fodrászversenyen hat szlavóniai versenyző ért el kiemelkedő helyezést, ami által lehetőségük nyílt részt venni a világversenyen. Erre idén november 6-tól 11-ig, Párizsban került sor. Összesen hat fiatal vett részt a megmérettetésen, „edzőjük” Vidaković Szófia, segédedzőjük pedig Vidaković Tibor volt.

– A párizsi immár a hetedik világverseny volt, amelyen részt vettünk, és nyugodtan mondhatjuk, hogy mindenhol jobbnál jobb eredményeket értünk el. A szlavóniai fiatalok rendkívül ügyesek, nagyon jó szakembererek. Horvátországot még egy csapat képviselte Zágrábból, mi pedig az ország többi részének legjobbjait gyűjtöttük egy „csokorba“, akik történetesen mindannyian Szlavónia terülétén élnek. A párizsi versenyen több mint 100 ország képviselteti magát, nekünk a csapattal a divat kategóriában a 8. helyet sikerült elérnünk, a technikaiban pedig a 12.-et, ami nagyon jó eredmény, de mivel a tökéletességre törekszünk, szeretnénk a jövőben még jobban szerepelni – tudtam meg Tibortól.

Mindennapos gyakorlás

A fodrászszakma olyan, hogy állandó képzésre, a divat követésére és folyamatos gyakorlásra van szükség. A hat fiatal fodrásznak mindennap több órát kellett gyakorolnia ahhoz, hogy a tökéletes frizurát szinte már csukott szemmel is el tudják készíteni.

– Ez a verseny volt eddig a legnagyobb és leglátogatottabb is. Mellette kiállítás is volt, ahol fantasztikus dolgokat láttunk, a világ szinte minden része képviseltette magát. A versenyen nemcsak a frizurát nézték, hanem a ruhát és a sminket is, mindennek összehangoltnak kellett lennie. Ahhoz, hogy egy fodrász ilyen szintet érjen el, legalább négy év komoly és aktív szakmai gyakorlatra van szüksége – nyilatkozta lapunknak Tibor. – Egy-egy versenyre több mint egy évig készülünk nagyon kemény munkával. Vannak olyan csapatok, amelyek csak a versenyekre járnak, de nekünk a tréningek mellett még a mindennapi munkánk is ott van.

12-tibor-a-modellekkel

Dús és hullámos haj a jövőben

Mint megtudtam, mindkét Vidaković mesterfodrásznak nagy szerepe van abban, hogy tanítványaik ilyen szép sikereket érnek el. Korábban mindketten nemcsak felkészítők voltak, hanem résztvevői is a világversenyeknek, ahol rengeteg tapasztalatot szereztek. Ezt a tudást igyekeznek átadni a legrátermettebb fiataloknak, aminek immár a hetedik világverseny és az egyre jobb helyezések az eredménye. Méltán lehetnek büszkék a munkájukra.

Tibortól a beszélgetésünk végén megkérdeztem, vajon a világversenyen kikristályosodott-e már, hogy milyen lesz a jövő frizuradivatja. A válasz: a dús hatás, a nagy hullámok és a meleg színek, a szőkétől a barnáig, amit enyhe, mézes melírekkel lehet „megbolondítani“. Persze azt a mesterfodrász is kihangsúlyozta, az aktuális trendnél fontosabb, hogy a vendég arcához, alkatához passzoljon a frizura, hogy jól érezze magát tőle.