Hírek a pincéből

0
151

Változások a borászatban

A horvát parlament nemrég elfogadott egy új törvénycsomagot, mellyel a horvátországi borászatot és szőlőtermelést érintő törvényeket összhangba hozza az eu-s normákkal. Ez a gyakorlatban is számos változást jelent.

Az Európai Unióban a borászatnak és a szőlőtermelésnek számos szigorú, központilag előírt szabványnak kell megfelelnie. Ezekhez igazította nemrégiben a horvát szábor a vonatkozó előírásokat. Az új szabályok sokkal kevésbé adminisztratívak, és megkönnyítik a termelőknek a piacra jutást.

Változásokat ír elő például a zárjegyek használatában, és a bor eladásával járó adminisztrációt is csökkenti. A törvény értelmében Horvátországban hivatalosan is kialakult a négy borvidék. Mi a Szlavónia és Horvát Duna mente elnevezésűhöz tartozunk.

A törvény értelmében ezek a borvidékek különálló szervezeti egységet is alkotnak, és külön felügyeleti szervek is alakulnak az adott tájegységre. Újdonság még, hogy ezentúl külön osztályozzák az egyes vidékek borait, tehát nem fordulhat többé olyan elő, hogy egy dalmáciai bort hasonlítanak össze egy baranyaival (drávaszögivel).

Borászaink leginkább belföldre termelnek

A horvátországi bortermelésről általánosságban elmondható, hogy a gazdák jelentős részben belföldre termelnek, a legnagyobb felvevőpiac pedig a tengerpart. Nincs ez másként Pinkertéknél sem. A csúzai borászat 15 hektáron gazdálkodik, ezzel a Drávaszög negyedik legnagyobb bortermelőjének számít.

Pinkert Zoltán

– Borainkat szinte 95%-ban belföldön értékesítjük, főként Zágráb környékén és a tengerparton, de vidékünk éttermeiben is ihatnak a vendégek Pinkert-bort. Jelentős még a háztáji eladás is, ahol kisebb csoportokat is tudunk fogadni, akiknek borkóstolókat tartunk. A pincészetünkbe látogató csoportok közt relatíve sok a magyarországi vendég, de szinte a világ minden részéről voltak már nálunk vevők. Vidékünkön egyedül a bolti eladás nem megy, ugyanis errefelé sajnos az olcsó, rossz minőségű borok iránt nagyobb a kereslet – mondta Pinkert Zoltán, a borászat tulajdonosa.

A horvát statisztikai hivatal adatai szerint 2017-ben átlagosan fejenként 22 liter bor fogyott az országban. Némiképp árnyalja a képet, hogy a felmérésbe az ide érkező turisták fogyasztását is beleszámították.