Himnuszbotrány a román-magyar jégkorongmeccsen

213
hoki21

A román sajtó szerint példátlan botrány, hogy a román jégkorong-válogatott magyar nemzetiségű tagjai a román himnuszt némán hallgatták, a magyart viszont énekelték a pénteki román-magyar hokimeccsen.

Botrányosnak és vérlázítónak tartja a román sajtó, hogy Euro Ice-hockey Challenge nevű csíkszeredai jégkorongtorna pénteki román-magyar meccse előtt a többségében – a 24 fős keretből 22-en – magyar nemzetiségű játékosok alkotta román válogatott némán hallgatta a román himnuszt, de a magyart együtt énekelték a magyar csapattal. A mérkőzés végén pedig a székely himnuszt is elénekelték, amely spontán módon tört fel a lelátókon. A meccset egyébként 4-1-re a román válogatott nyerte.

Ilie Nastase egykori román teniszcsillag az Adevarul című lap internetes változatában azon háborodott fel, hogy a román jégkorongszövetség és a román olimpiai bizottság büntetlenül hagyta a történteket. Szerinte árulás történt, amit el kell ítélni. A volt sportoló szerint ha így megy tovább, a románok azt is tétlenül nézik végig, hogy a magyarok kitűzik a magyar zászlót a bukaresti diadalívre.

Tánczos Barna, a Román Jégkorongszövetség elnöke a Mediafax hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, a sajtó hamis ügyet kreál a himnuszéneklésből, amelynek nincsen köze a valósághoz. Hangsúlyozta: a találkozó előtt mindkét himnusz elhangzott, a román válogatott pedig történelmi jelentőségű győzelmet aratott a magyar válogatott felett. Tánczos szerint alaptalanul és méltatlanul támadják a játékosokat. Hozzátette: valamennyi játékos teljes odaadással küzdött, és a mérkőzésen végig élvezte a hazai közönség támogatását.