Hiánypótló vállalkozás: vaskereskedés nyílt Bellyén

1010
11-riport_gyorfi_joci-10-copy

Kihívásokkal teli és sok munkával jár egy vállalkozás indítása. A legelső komoly kihívás pedig az, amikor el kell döntenünk, hogy milyen ötlet köré építjük fel a vállalkozásunkat. A csúzai Győrfi József egy hónapja nyitott vaskereskedést Bellyén. Szerszámok, a legkülönfélébb csavarok, elektronikai alkatrészek, festékek, lakkok, zárak gazdag kínálatával rendelkezik a Fe-Trgovina, így a bellyieknek, kopácsiaknak, várdaróciaknak ezentúl nem kell Eszékre vagy Dárdára utazniuk ezekért az árucikkekért.

Győrfi József eddigi munkája során végig építkezési alapanyagokat forgalmazó üzletben dolgozott.
Év elején határozta el, hogy a saját maga főnöke lesz, önálló vállalkozásba kezd. Fontolgatta, hogy esetleg külföldön vállal munkát, lett is volna kihez kiutaznia Németországba.  Csak hát Csúzán van a családja, a kisfia idén töltötte be második életévét, nem látta elfogadható megoldásnak, hogy itthonhagyja szeretteit a pénzkereset miatt.
A saját vállalkozás nyitása jó lehetőségnek kínálkozott. Amikor az utolsó munkanapjait töltötte alkalmazottként, sokan panaszkodtak nála, hogy Bellyéről, Kopácsról, Várdarócról és Laskóról mindenkinek Dárdára kell utaznia pl. egy kiló szegért. Ha pedig a dárdai üzletben nem volt raktáron a keresett árucikk, akkor autózhattak Eszékre.
Bellyén két szaküzlet is volt, mindkettő bezárt, és ez ugyancsak megnehezítette a helybeliek életét.
Ez adta neki az ötletet, hogy kiskereskedést nyisson.  

 

A bonyodalmas cégnyitáson az állami támogatás könnyített
Mint ahogy minden kezdő vállalkozóé, az ő dolga sem volt egyszerű. A cég nyitásakor az illetékes hivatalokban nem tudtak neki megfelelő információkkal szolgálni, a pénztárcáját viszont mindig ki kellett nyitnia az ügyintézések során.
A munkaévei alatt szerencsére jó ismeretségre tett szert, nagy segítségére voltak az árubeszerzők, akikkel kapcsolatban ált.
A cégnyitás terhét valamelyest az állam is levette a válláról a kezdő vállalkozókat segítő támogatással, és más állami segítségre is szert tett, de emellett saját tőkére is szüksége volt.
Bellyén, a református templom közelében bérel üzlethelyiséget.
A tervezett májusi kezdés a bonyolult ügyintézés miatt július elejére tolódott ki. Eleinte csak csavarokat árult, ma viszont már a boltja tele van szerszámokkal, elektronikai alkatrészekkel – kapcsolók, hosszabbítók, lámpák, égők, biztosítékok –, festékek és lakkok nagy választékával, zárakkal stb. Bizonyos árucikkek, pl. fúrógépek, rendelésre kaphatók az üzletben.
– Tavasszal lett volna érdemes kezdenem, amikor az emberek hozzáfognak a nagy kinti munkákhoz. Nyár közepére már csökkent a forgalom, mindenki ilyenkor veszi ki az évi szabadságát, de bízom benne, hogy őszre beindul az üzlet. Télen lesz a legkevesebb a vásárlóm, a bolt rezsiköltségei viszont nőnek, de a hideg évszakra is készülök. Tüzelőanyagot fogok árulni, brikettet, fát, szenet, valamint a télen szükséges eszközöket, mint például a hólapát vagy a kályhakürtő, úgyhogy akkor is lesz miért benézniük a boltomba – fejtette ki lapunknak Győrfi József, akit sokan csak Jociként ismernek.
Ami az árakat illeti, elmondta, a Fe-Trgovina nem a legolcsóbb üzlet, de nem is a legdrágább, és a minőséget illetően is a középkategóriás árut kínálja.
– Minőségi termékeket árulok, és van, aminek még így is kedvezőbb az ára, mint más üzletekben, például a festékek és lakkok baráti áron kaphatók – mondta Joci.  

 

11-riport_gyorfi_joci-16-copy

 

A helybeliek díjazzák a szaküzlet működtetésének ötletét
Az egy hónapos működés alatt pozitív tapasztalatokat szerzett. Joci megjegyezte, kell még egy kis idő, hogy az emberek tudomást szerezzenek az üzletéről, de napról napra többen térnek be hozzá. Sokan dicsérik a boltját, örömükre szolgál, hogy valakinek eszébe jutott szaküzletet nyitni Bellyén.
Joci egyelőre egyedül árusít, hétköznap reggel héttől délután fél négyig, szombaton pedig héttől egyig.
Idővel szeretné bővíteni a boltját, és reméli, annak is eljön az ideje, hogy alkalmazottat vehessen fel maga mellé. Elsődleges célja, hogy megkeresse a saját fizetését, egyelőre ugyanis minden bevételét visszaforgatja az üzletébe, de hát minden kezdet nehéz.
Felesége a kórházban dolgozik, egy fix fizetésből kicsit szűkösebben élnek, de csak idő kérdése, hogy Joci vállalkozása is hasznot hozzon.
A lényeg, hogy együtt van a család, méghozzá idehaza, nem pedig valahol külföldön.
– Most, amikor már berendeztem az életemet, van házunk, nem szívesen laknék albérletben, távol a családomtól. Itt vannak a barátaim is, és ha nem is sok, de jut idő mindenkire, mert közel vagyunk egymáshoz – mondta el Joci.
Csak végszükség esetén költözne ki, de amíg lát egy kis esélyt a boldogulásra helyben, addig itthon marad.

 

{fcomments}