Hernádit kihallgatta az ügyészség a MOL–INA-ügyről

178
hernadi-zsolt-mol-vezerigazgato-gyanusitott1

MOL–INA-dosszié

A MOL-vezért november 29-én hallgatta ki tanúként Budapesten a Központi Nyomozó Ügyészség Hivatala a MOL–INA-korrupciós üggyel kapcsolatban. Az ügyészség részéről Farkas Géza és Kis Árpád kérdezett, míg Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója jogi képviseletében Zamecsnik Péter ügyvéd is jelen volt. A kihallgatás mintegy három órán át zajlott.

Hernádi elmondta, hogy nagyon nehezen tudott közvetlen kapcsolatot kiépíteni Ivo Sanader akkori horvát kormányfővel.

Wim Van Velzen, az Európai Néppárt (EPP) egykori alelnöke segített a kapcsolat létrehozásában, akit a MOL 2004 tavaszán angazsált tanácsadóként, ugyanis Sanader jobboldali kormánya a megelőző, Ivica Račan vezette baloldali horvát kormány részéről, az INA-ban a MOL által megvett 25%+1 részvény megszerzésével kezdődött felvásárlási szerződést támadta.

A MOL egy lobbistát keresett az akkor regnáló horvát kormányhoz, és Wim Van Velzen volt az, aki tanácsadóként mindezt el tudta érni. Wim Van Velzen ugyanis Sanader tanácsadójaként is ténykedett. 2004-ben sikerült az első találkozót összehozni Hernádi és Sanader között, ugyanis az akkori horvát miniszterelnök az összes korábbi megkeresést következetesen elutasította.

Hernádi elmondta, hogy az első megbeszélése Sanaderrel meglehetősen rideg légkörben zajlott. Sanader a MOL előretörését az INA-ban kormánya mozgásterének korlátozásaként élte meg és egyáltalán nem volt nyitott arra, hogy a MOL többségi részesedést szerezzen a horvát olajcégben, viszont Sanader kormányának jól jött a további INA tulajdonrész értékesítés a függetlenségi háború veteránjait támogató alap feltöltéséhez, hiszen a horvát háborús veteránok rokkantnyugdíját és egyéb járandóságát a zágrábi kormánynak stratégiai szempontból is mindenképp folyamatosan ki kellett fizetnie.

Hernádi elmondása szerint öt-hatszor találkozott Sanaderrel. A MOL-vezér az ügyészek kérdésére azt is elmondta, hogy Sanader lemondását követően is találkoztak, utoljára 2010-ben. Többek között a zágrábi Marcellino éteremben is, amiről videofelvétel is készült. Ekkor már Sanader kereste a kapcsolatot, ugyanis tanácsadással kezdett foglalkozni, azonban közte és a MOL között soha sem jött létre semmilyen szerződéses kapcsolat.

Minderről a zágrábi Jutarnji list napilap tegnapi, vasárnapi számában számolt be.

 

BLOG: Hernádit kihallgatta az ügyészség a MOL–INA-ügyrő