Herendi porcelánokból nyílt kiállítás Zágrábban

0
1023

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő, Magyar József zágrábi magyar nagykövet és Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója nyitották meg A fehér arany – Királyi és főnemesi lakomák herendi porcelán díszei című kiállítást múlt szerdán a Zágrábi Magyar Kulturális Intézetben.

Simon Attila nyitóbeszédében elmondta: a herendi manufaktúrában van egy porcelán képlap, amelyen egy olyan jelenet látható, amin egy érett virág termését felkapja a szél, és szerteszét viszi a nagyvilágban. Hozzátette, hogy ez a kép a herendi manufaktúra misszióját is hordozza, mely szerint „a porcelán hordozta értékeinket vigyük szét a nagyvilágba, majd termékeny táptalajra kerülve gyökereztessük meg azokat”. És ahogy az érett virág terméseit felkapja a szél és szerteviszi a nagyvilágba, a herendi porcelán is így eljutott ma ide, Zágrábba – fejtette ki.

Az igazgató szavai szerint a herendi porcelán nemcsak használati tárgy, hanem művészeti értéket hordozó műalkotás is. „Olyan alkotások születnek Herenden, amelyekbe a négy őselem, a föld, a tűz, a víz és a levegő révén az egész világ bele van zárva” – hangsúlyozta.

04-herendi-3Kolinda Grabar-Kitarović államfő megköszönte, hogy a szervezők más nagy európai városok után a kiállítást elhozták Zágrábba is. „Ezzel is hozzájárultak a horvát főváros adventi hangulatához, amely az egyik legszebb Európában” – mondta.

A kiállítás megnyitóján jelent volt és köszöntötte az egybegyűlteket Željko Reiner, a horvát parlament alelnöke is.  – A herendi porcelán bemutatja a magyar nép kultúráját, annak civilizációs szintjét, szakértelmét és tehetségét. Nem sok ország van, amely kiváló minőségű porcelánnal dicsekedhet, de a magyar porcelán a világ élmezőnyébe tartozik – mondta többek között.

Simon Attila egy, a herendi manufaktúrában készített képkeretet adományozott a horvát államfőnek, amelyben a zágrábi katedrális látható.

A kiállítás december 22-ig lesz megtekinthető. (mti/mt)