Hangszerbemutató koncert és táncház a fiuemei Anna-villában

131

A HMDK Tengermelléki-fennsíki Megyei Egyesülete és a Petőfi Sándor Program daruvári, fiumei (rijekai) és lendvai ösztöndíjasai közös szervezésében magyar népzenét és népi hangszereket bemutató koncertre és táncházra került sor szombaton a fiumei Anna-villában.

A pécsi Tenkes Zenekar már 2018 óta tart táncházakat a horvátországi magyar közösségekben. Kezdetben Horvát-Baranya és Kelet-Szlavónia magyar településein szerveződtek a táncházas események Baranyától Baranyáig címmel – az elnevezés utal a magyarországi és horvátországi Baranya közösségeinek kulturális „eszközökkel” történő összekötésére.

A Csoóri Sándor Program támogatásának köszönhetően az idei évadban Horvátország szórványmagyarságát is sikerült bevonni a táncházprogramba. Így nyílt alkalom arra, hogy a Tenkes Zenekar táncházas eseményei eljussanak Daruvárra és Fiumébe, valamint a későbbiekben más horvátországi településekre is.

Fiume magyar közösségében először rendeztek ilyen eseményt: a magyar népzene legkülönbözőbb hangszereit, hangszeregyütteseit szólaltatta meg a zenekar, bemutatva a Kárpát-medence nagytájainak jellegzetes hangzásvilágát. Ezt követően pedig táncházat tartottak, ahol somogyi táncokat tanulhatott a közönség.

Az eseményen Fiume több nemzetiségi közösségének a képviselői is részt vettek. Az olaszok és a Crna Gora-iak mellett a fiumei macedón néptáncegyüttes vezetői is jelen voltak.

A farsangi táncház jó hangulatához a helyi közösség lelkes tagjai fánksütéssel járultak hozzá.