Hajadomány a rákbeteg gyerekeknek

0
374
kosa-ljubavi

Évente körülbelül 100-150 új daganatos betegséget diagnosztizálnak gyerekeknél, a terápia gyakran évekig is eltart. A rákos gyermekek kemoterápiás és sugárkezelésének egyik mellékhatásaként a kis betegek szinte kivétel nélkül elveszítik hajkoronájukat. Pár héttel ezelőtt két fiatal zágrábi nő, édesanya egy jótékonysági programot kezdeményezett A szeretet haja (Kosa ljubavi) elnevezéssel. Azóta egyre több gyermek és felnőtt csatlakozott a programhoz levágatott hajtincseik nemes célra történő felajánlásával.

 

A szeretet haja akciót Biljana Bjelajac Poznić és Marijana Čergar kezdeményezte pár héttel ezelőtt.
Amikor Marijana megvált hosszú hajától, sajnálta, hogy a fodrásznál csak a szemétbe kerülhet. Olvasott egy amerikai kezdeményezésről, amelynek során hajat gyűjtenek a rákbetegeknek, amiből parókát készítenek. Így a kis betegek a terápiás kezelések idején valódi hajból készült parókát viselhetnek mindaddig, amíg a saját hajuk újra kinő. Először saját Facebook-profilján hirdette meg a kezdeményezést, és egyre több fölajánlás érkezett. Majd egy külön profilt is létrehoztak. A magánszemélyek mellett egyre több fodrászüzlet is csatlakozott az akcióhoz, közülük többen a hajfonatok levágását is ingyen végzik el. Az akció óta eltelt három hónap során olyan mennyiségű hajadomány gyűlt össze, hogy szeptemberig nem tudnak többet fogadni.
Szeptembertől viszont újra várják majd a hajfonatokat, az aktualitásokról (így a postacímről is) a Kosa ljubavi Facebook-oldalon folyamatosan beszámolnak.
Az a kérésük, hogy legalább 20 cm tiszta, száraz hajfonatot küldjenek csak. Lehetőleg olyant, amely nem töredezett, és a festett haj is megfelel.

 

16-hajadomny

 

{fcomments}