Ha már füstöl, váltson inkább elektromos cigire!

0
1165
16-e-cigi-5

Az elektromos cigaretta a hagyományos dohánytermékek legjobb helyettesítő eszköze, amely mégis sokkal kevésbé káros az egészségre, mint a hagyományos cigaretta. Tehát aki nem válna meg a füstöléstől, de az egészségét se tenné ki veszélynek, annak érdemes áttérnie az elektromos cigarettára. E-cigik és tartozékok, a hozzávaló töltőanyagok széleskörű választékával kaphatók a Royal Vapor pélmonostori üzletében, valamint interneten is megrendelhetők.

A Royal Vapor kft. nevezetű magyarországi elektromos cigarettát és töltőanyagot, az ún. e-liquidet forgalmazó vállalat egy éve működtet Pélmonostoron is webshopot, és ezen a héten nyitotta meg üzletét is.
Lefler Attilától, a Crovapor d. o. o. ügyvezetőjétől megtudtuk, kínálatuk két fő csoportra oszlik – az elektromos cigaretta „füstjének” alapanyagául szolgáló folyadékok, illetve elektromos cigik és tartozékok kaphatók az üzletben.

 

16-e-cigi-3

 

Az e-liquidek közül egyelőre két márkát forgalmaznak, a Mystic juice és Witchcraft nevezetű folyadékokat, amelyek prémium kategóriás terméknek számítanak az elektromos cigik világában. E két márkán belül rengeteg dohány és gyümölcsös íz közül választhatnak a vásárlók.
Hatalmas választékkal rendelkeznek az elektromoscigaretta-készülékek terén is, a kezdő e-cigi szettektől kezdve a ma kapható legjobb minőségű készülékekig, melyek töltés után akár két hétigis bírják, LED-kijelzővel rendelkeznek, bluetooth-szal vannak ellátva.
 

Azoknak ajánlják, akik már dohányoznak
Kérdésemre, hogy miben különbözik, illetve „egészségesebb”-e az elektromos cigaretta a hagyományosnál, Lefler elmondta, természetesen az elektromos cigi sem egy egészséges termék, nem ajánlják azoknak, akik egyébként nem dohányoznak. Viszont határozottan kevésbé egészségtelen, mint a cigaretta. Ami a folyadék összetételét illeti, az élelmiszeriparban használatos, mindennapi alapanyagokból készül, káros anyag nincs benne, míg például a hagyományos cigarettában hemzsegnek a rákkeltő kémiai anyagok – például a papír, a füstszűrőben lévő káros anyagok, illetve azok a méreganyagok, amelyekkel a dohányleveleket itatják át, hogy még intenzívebb aromájuk legyen. Az e-cigiben nincs égéstermék, nem füstöt, hanem gőzt bocsát ki, tulajdonképpen egy inhalátor-készülékről beszélhetünk. A dohányzást elhagyni kívánók kedvéért természetesen nikotin tartalmú folyadékokat kínálnak.
Az elektromos cigik elsősorban azoknak valók, akik már dohányoznak, és akik szeretnének tenni valamit egészségük érdekében.
– Nem leszoktató eszközről van szó, a termék nem minősül gyógyszernek, viszont nem is dohány, mivel a dohánytörvény alá sem tartozik. Az elektromos cigarettára a legjobb kifejezés az átszoktató eszköz, mivel az egészséges életmódra való átszokás hatékony eszköze – mondta Lefler.
Hogy az árakról is essen szó, az elektromos cigi használata kezdetben igényel egy bizonyos befektetést, viszont attól kezdve jóval gazdaságosabb, mint a hagyományos cigi. Egy doboz cigi árába kerül pl. egy 10 ml-es folyadék, ami négy doboz cigarettának felel meg.

 

16-e-cigi-4

 

A horvátországi piaccal kapcsolatban Lefler elmondta, eddig kizárólag webshopon keresztül értékesítettek, ezzel nagyobb vásárlói kör számára voltak elérhetőek, valamint nagy reményeket fűznek a héten megnyílt üzlet működéséhez is. Abban bíznak, a helyi régióban jobban elérhetővé teszi az emberek számára a terméket, mivel rajtuk kívül legközelebb Eszéken működik e-cigi üzlet. Hamarosan egy új webshopot is indítanak, melyből egész Európából lehet rendelni, több pénznemben fizethetnek, és több nyelven adhatják le a rendelést a vásárlók.
– A horvátországi piac nem telített, de nehéz egy ilyen termék esetében a vásárlók bizalmát megnyerni, ugyanis van néhány tévhit, miszerint az e-cigi károsabb, mint a hagyományos – mondta Lefler Attila.
A több mint tíz éve forgalomban lévő elektromos cigivel kapcsolatos tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy senki sem betegedett meg a használatától, míg a dohányzás következtében világszerte évente egy Finnországnyi (kb. 5 millió) ember hal meg napjainkban.

 

{fcomments}