Folytatódnak adventi programjaink

0
83

Idei utolsó lapszámunkban is folytatjuk az adventiprogram-beszámolót, hisz most valamennyi egyesületünk tevékenysége a karácsonyi készülődésről szól.

A helyi Ács Gedeon Magyar Ifjúsági Egyesület tagjai 2013-ban szerveztek először adventi estet. Mivel az egyesület rendezvényei elsősorban a fiataloknak szóltak, így – a nemzeti összetartozás napja alkalmából rendezett megemlékezésük mellett – ez volt az a program, amely minden korosztályt megszólított. Az ifjúsági egyesületbe ma már a fiatalok újabb generációja tartozik, de elődeikhez méltón állnak a közösségi munkához – ezt bizonyította adventi estjük is, melyre szombaton került sor. Délutántól várták vendégeiket székházuk udvarába, forralt bort, teát, sült kolbászt kínáltak karácsonyi díszben pompázó standjuk mögül. Rövid kultúrműsorra is sor került, a Csárdás táncosai álltak színpadra, majd csomagot kaptak a gyerekek az ifjúsági egyesület „Télapójától”. Este rockkoncerttel folytatódott a program.

Pélmonostor

A HMDK pélmonostori alapszervezete, valamint a Baranyai Magyar Katolikus Nőegylet az adventi várakozás jegyében tartotta meg legutóbbi összejövetelét. Ájtatosságukon Kirhofer Róbert petárdai plébánossal imádkoztak közösen, majd az újbezdáni művelődési egyesület Szivárvány Népdalkörével karöltve karácsonyi dalokat énekeltek.

– Pélmonostoron évente egyszer-kétszer kerül sor magyar nyelvű misére, ezért tagjaink számára tulajdonképpen ez volt a karácsonyi szentmise, idén már nem lesz több magyar szertartás – nyilatkozta lapunknak Bábli Mária, a katolikus nőegylet elnök asszonya, megköszönve a plébános úrnak, valamint a kórus tagjainak a színvonalas szertartást, éneklést. A rendezvényre a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatásával került sor, az egyesület székházában.

Kovács Ferenctől, a pélmonostori HMDK-alapszervezet vezetőjétől megtudtuk, Pélmonostor város magyar kisebbségi önkormányzatának támogatásával idén is megajándékozták a pélmonostori iskola anyanyelvápolásban részesülő diákjait karácsony alkalmából, ezenkívül karácsonyi műhelyt és műsort is tartanak az ünnepek előtt. Az egyesület keretében mostantól két korosztályban tevékenykedik a Csillagszemű gyermektánccsoport.

Laskó

Az ünnepek és a múltidézés jegyében telt a laskói Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület adventi kórustalálkozója. Az egyesület vezetőjétől, Déra Kornéliától megtudtuk, míg ünnepi rendezvényüket tavaly teljes egészében az online térbe „költöztették”, az ideit, noha szűkebb keretek között, de megtartották.

– Mivel az Alfalusi Vegyes Kar az utóbbi időben együtt szerepel a Sepsei Népdalkörrel, így a két csoport részt vett és fellépett a szombati műsorban, ezenkívül a kislippói (Magyarország) kórust is személyesen képviselték néhányan. A Vukovári Magyarok Egyesületének kórusa, valamint az eszék-rétfalusi Népkör Kultúregyesület énekkara „online” képeslapjukban küldtek nekünk éneket, szavalatot, amit levetítettünk a közönségnek, képösszeállításunk révén pedig más olyan kórusokat is a rendezvényünkre idéztünk, amelyekkel jó kapcsolatot ápolunk – mondta Déra Kornélia, hozzátéve, adventi estjük nemcsak a karácsonyra hangolódásról, hanem az emlékezésről is szólt.

A programot a zágrábi Kisebbségi Tanács támogatta.

Zágráb

December 5-én a magyar nagykövetség és a Zágrábi Érsekség együttműködésével már a 13. alkalommal rendezett a Liszt Intézet magyar adventi hangversenyt a horvát fővárosban. Európa rangos helyszíneinek állandó szereplője, a budapesti Anima Musicae kamarazenekar lépett fel a Keresztelő Szent János plébániatemplomban. Az együttes szólistája a Párizsban élő, Cziffra-díjas művésznő, Csordás Klára mezzoszoprán volt. A hangverseny a zágrábi advent egyik legrangosabb eseménye volt, a lelkes hallgatóság felállva tapsolt, így fejezte ki elismerését a magyar művészeknek.

Dezső János, a zágrábi Liszt Intézet igazgatója a koncert előtt elmondta, miután a földrengésben nagy károkat szenvedett székesegyházban felújítási munkálatok folynak, idén kivételesen a Keresztelő Szent János-templom adott otthont hangversenyüknek. A zágrábi székesegyház rektora, Monsignor Josip Kuhtić köszönetet mondott nagykövetségünknek és intézetünknek a kiváló együttműködésért. Mint mondta, „több országgal is jó kapcsolatot alakítottak ki, de eggyel sem sikerült olyan példaértékű baráti viszonyt és olyan kimagasló színvonalú kulturális együttműködést létrehozniuk, mint velünk, magyarokkal.” A telt házas adventi hangversenyt követően az Ady Endre Magyar Kultúrkör székhelyén folytatódott a program.

Pakrác

A Pakráci Magyarok Közösségének meghívására a nyugat-szlavóniai településre is megérkezett a Mikulás. Bőséges puttonyából minden gyereknek adott ajándékot, akik cserében megígérték, jövőre is jók lesznek.

A Pakráci Magyarok Közössége tizennégy évvel ezelőtt alakult, negyven tagja van, rendszeresen részt vesznek a városi és a környező települések eseményein. Több magyarországi szervezettel is jó kapcsolatot ápolnak, csakúgy, mint a környéken működő más kisebbségi szervezetekkel.