Folyóparton, tóparton strandolni jó

0
881
toncsi-to-furdozok

Szinte egyik napról a másikra köszöntött be a nyár. Most már nem csak az esőzésre és az árvízre asszociálhatunk a víz szó hallatán, hiszen itt a strandszezon. Megnyíltak a fürdők, vendégekből sincs hiány, ugyanis befejeződött a tanítás az iskolákban. Nem mindenki részesíti előnyben az épített medencéket, sokan a természetes fürdőhelyek hívei. És szinte minden településen van olyan tó vagy folyó, amelyik alkalmas a strandolásra.

 

Az eszéki, pélmonostori és hercegszőlősi fürdők mostanra megnyitották kapuikat. Volt, ahol az első napon nem kellett belépőt fizetniük a látogatóknak, a továbbiakban pedig változatlanok maradtak az árak. A két baranyai strandfürdőben, Pélmonostoron és Hercegszőlősön a gyerekeknek 5, a felnőtteknek 10 kúnás belépőt kell fizetniük. Ugyancsak jelképes összegért strandolhatunk az eszéki „Copacabanán”. Itt 2 és 7 kuna között mozognak a belépők árai, életkortól függően. Az eszéki strand a Dráva-parton található, így a természeti környezet, de a medenceválaszték, a csúszdák és egyéb sportolási, szórakozási lehetőségek miatt is népszerű.
 

Ingyenesek, és a közelben vannak
Vannak, akik a természetes fürdőhelyeket részesítik előnyben. Ezek többnyire ingyenesek, ráadásul szinte minden településen található olyan folyóvíz vagy tó, amelyik alkalmas a fürdőzésre, míg épített strandból csak kettő van a Baranya-háromszögben. Így azok, akik nem tudnak utazni, a közvetlen környezetükben lévő, természet adta lehetőségeket használják ki.
Vörösmart alatt húzódik a Duna egyik holtága, amely mindig is kirándulási lehetőséget biztosított a környékbeliek számára. Jó horgászhelyek találhatók arrafelé, és régen a fürdőzők körében is népszerűbb volt. A Szúnyogcsárda közelében elterülő homokos strandra és a kettes kilométernél található komphoz régen sokan jártak fürödni. 
– A Duna holtágában régen többen fürödtek, amíg nem iszaposodott el, és tiszta volt a vize, de ma már nem annyira preferálják ezeket a helyeket – mondta Mészáros Armond Vörösmartról.
Ők többnyire a Darázs közelében található Duna-holtágra, a Puskásra járnak horgászni, pihenni, ahol szintén nagy szabadstrand áll a fürdőzők rendelkezésére. Ezt is sokan látogatják a meleg nyári napokon.
Kiskőszegen a Zöld-sziget nemcsak a helyieket vonzza, hanem más településekről is jönnek víkendezők. Eszékiek, pélmonostoriak és a környező falvakból érkezők hűsíthetik magukat a sziget nagy, homokos strandján, de a röplabdapályát is használhatják, ha játszani támad kedvük. Sokan fürödnek itt hétvégenként, de ha valamilyen szabadtéri rendezvény van a Zöld-szigeten, még többen fordulnak meg a strandon.
A Duna kiskőszegi szakaszán – vagy kicsit távolabb – vannak olyan eldugott fürdőhelyek is, amelyeket nem sokan ismernek. Kiskőszegtől néhány kilométerre, található egy két kilométer hosszú, homokos sziget, a magyar határ felé közeledve pedig egy egykilométeres szigeten köthetünk ki. Ezeket a helyeket csak csónakkal lehet megközelíteni, ami a legtöbb víkendezőnek nem áll rendelkezésére, így megmaradnak a kalandot vagy romantikát kereső kirándulóknak.
Csúzán több hely is alkalmas (lenne) fürdőzésre. Ilyen a Vízállónak nevezett falurészben kialakított tó, ez azonban az utóbbi években inkább csak horgászásra alkalmas. Viszont a falu Hercegszőlős felőli részén található Toncsi-tó, Dudás Antal halastava az évek során a helybéli fiatalok kedvelt strandhelyévé vált, de a szomszédos Vörösmartról is járnak ide fürödni. 

 

08-furdo-hely-kopcs

 

A sepsei fiatalok a faluvégi tónál szoktak strandolni, Kopácson pedig régen a Szakadás szolgált fürdőként, de a természetvédelmi park idővel betiltotta ezt a tevékenységet.
A legtöbb drávaszögi településen található tehát álló- vagy folyóvíz, ahol a helyiek strandot alakítottak ki maguknak. Nem „rekreációs központok” ezek, nem is a tengerparton vannak, de a mieink, ingyenesek, és mindenki számára elérhetők.

 

{fcomments}