Fölgyújtották a magyar emlékművet

190
LATHATR-1

Országos jelentőségű hírré nőtte ki magát Ukrajnában a Vereckei-hágón álló honfoglalási emlékmű szombatra virradóra történt meggyalázása. A lehetséges elkövetőket még szombaton hajnalban, a hágó közelében kézre kerítették a rendőrök, egyikőjük beismerő vallomást is tett. Szombat délután aztán a Szvoboda (Szabadság) párt három kárpátaljai vezetőjét, akik épp egy pártfórumról tartottak hazafelé a nacionalista sasfészeknek számító Lembergből, a rendőrség autójukat feltartóztatva előállította.

A radikális Szvoboda megyei vezetőjét, Oleg Kucint, helyettesét, Ruszlan Polivkát és ungvári szervezetüknek irányítóját, Lelekács Tamást a volóci kapitányságra szállították, az éjszakát is ott töltötték. Kiszivárgott rendőrségi források szerint közük lehet az emlékmű meggyalázásához, feltehetőleg a nem sokkal korábban elfogott elkövetők nevezhették meg őket megbízóként. A három szvobodást vasárnap is benn tartották, ügyvédjeik sem tudtak velük kapcsolatba lépni. A Szvoboda közleményben háborgott aktivistáik előállítása miatt, igaz, a dokumentumban nem cáfolták, hogy közük lenne a rongáláshoz.

Az elmúlt években többször is megrongálták a vereckei honfoglalási emlékművet, ám eddig egyetlen alkalommal sem sikerült az elkövetők nyomára bukkanni.

A Vereckén történtek az összes kárpátaljai hírportálon vezető hír volt, sőt az országos híradókban is beszámoltak az esetről. Hetek óta kiemelt téma a kettős állampolgárság ügye is. Az elemzések, információk és az azokat kísérő kommentek között egyre több az olyan, ami hiányolja az ukrán vezetés határozott fellépését az ügyben. Vannak, akik a vereckei rongálást az ukrán szélsőjobb sajátos, alternatív válaszaként kezelik a kiterjesztett állampolgárságra. Amennyiben bebizonyosodik, hogy a Szvobodának bármi köze lehet a történésekhez, nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatja a Jobbikot is, amelynek vezetői közelmúltbeli kárpátaljai látogatásukkor a két szervezet közötti közeledésről számoltak be, s nem titkolták, hogy „az itt élő magyarság érdekében” hamarosan együttműködési megállapodás köthetnek az ukrán radikálisokkal.