Fodrászokra mindig szükség van

0
305

A bellyei Marija fodrászszalon a nők és a férfiak körében is egyaránt népszerű. Ezt jól példázza a számos visszajáró elégedett kuncsaft is, akiknek megszépítették a frizuráját az elmúlt évtizedek során.

A fodrászat egyike azon mesterségeknek, amelyre mindig szükség volt és szükség is lesz. Erre a tényre alapozott Mária és Jolán is, akik már évtizedek óta szépítik pácienseik fejét bellyei szalonjukban. A két testvér 1991 előtt vágott bele a szakmába, akkor még harmadik testvérükkel együtt. A háború (1991-1997) azonban közbeszólt, ezért egy időre felfüggesztették a munkát. A jelenleg is működő műhelyt 2001-ben nyitották meg, és azóta több ezer frizurán és hajvágáson vannak túl, a hétköznapi viseletektől az egészen különleges kívánságokig. Egy-egy menyasszonyi frizurán sokszor több órát is dolgoznak.

– A háború után nem volt könnyű az újrakezdés, de a kuncsaftok szerencsére hamar megtaláltak minket. A legtöbb vendégünk visszajár és elégedett a munkánkkal, ami számunkra nagy öröm – meséli Gaža (Varga) Mária, aki hozzáteszi azt is, hogy szalonjukat nem csak helybéliek látogatják, más településekről is gyakran jönnek hozzájuk, mivel lényegesen olcsóbb náluk egy-egy igényesebb hajviselet elkészítése, mint Eszéken.

Igyekeznek minden kérésnek eleget tenni

– Sokszor előfordul, hogy valaki beállít hozzánk egy színésznőről készült fotóval, hogy ő bizony ilyen hajat szeretne, ami azért némi fejtörést okoz. Az ilyen helyzetek miatt igyekszünk folyamatosan tartani a lépést a divattal, továbbképzésekre járunk, hogy ne érhessen bennünket meglepetés – teszi hozzá Mária, aki elmondja azt is, hogy a legtöbb munkájuk ünnepek vagy lakodalmak előtt van, ilyenkor alig van idejük leülni.

A fodrász sokszor pszichológus is

A legtöbb vendég szívesen beszélgetésbe elegyedik fodrászával, nincs ez másként Mária és Jolán szalonjában sem. Vannak, akik néha csupán azért is betérnek hozzájuk egy kis hajigazításra, hogy egy jót beszélgessenek közben.

– Mi, fodrászok olyanok vagyunk, mint a pszichológusok, meghallgatjuk az embereket. Vendégeinknek jólesik, ha kiönthetik a lelküket. Természetesen diszkrétek vagyunk, és nem adjuk tovább a hallottakat, ez afféle fodrászetika – mondja mosolyogva Nikolić (Varga) Jolán.

A település hírei is hamarabb eljutnak hozzájuk, ezért az sem ritka, ha náluk érdeklődnek egy-egy ügyben a járókelők – ha tudnak, szívesen segítenek.

Először kaptak támogatást 

Fodrászüzletük a háborús években lepusztult, így szinte a nulláról kezdtek mindent a békés reintegráció után. Mindent önerőből újítottak föl. Most először kaptak külső támogatást: sikeresen jelentkeztek a HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési programja keretében kiírt pályázatra az Economica Hungarica Alapítványnál, aminek köszönhetően új eszközöket tudtak beszerezni. Két fodrászszéket és egy nagyteljesítményű hajszárítóbúrát vásároltak, ami megkönnyíti mindennapi tevékenységüket.

– Nagy szükségünk volt már megfelelő fodrászszékekre, mert a régieket nem lehetett megfelelően állítani, ezért sokszor görnyedve kellett dolgoznunk, ami megterhelő egy idő után – mondta Jolán. A hajszárítóbúránk is öreg volt már, eljárt felette az idő, ezért nagy segítség volt számunkra az a támogatás, mivel önerőből nem tudtuk volna megoldani – tette hozzá Mária.