Fiatalok Fesztiválja – a nyár legnagyobb eseménye lesz

437
fife_tankcsapda2

A Horvátországi Magyarok Ifjúsági Közössége (HMIK) már három Fiatalok Fesztiválját (FiFe) rendezett, amelyeknek rendkívül gazdag volt a programkínálata. Évről évre nagyobb népszerűségnek örvend, ami annak is köszönhető, hogy a rendezvényen neves sztárvendégek lépnek föl.

A HMIK legnagyobb rendezvénye a Fiatalok Fesztiválja, amelyre a szervezet megalakulása óta minden évben sor kerül. Az első kettőt a kiskőszegi Zöldszigeten tartották meg. Mivel a nyár „tömve” van fiataloknak szánt többnapos szabadtéri, szórakoztató rendezvényekkel, a Fiatalok Fesztiválja kiszorult a „csúcsszezonból”, a HMIK szeptemberben volt kénytelen megszervezni. A nyári szünidő ekkorra már véget ért, kevesebb fiatalnak volt ideje egy többnapos fesztiválra. A szervezők ennek ellenére elégedettek voltak a fesztivál látogatottságával, a szórakoztató és egyben hasznos programkínálatuk sok érdeklődőt vonzott.
A többnapos rendezvény látogatóinak sátorozási lehetőséget biztosítottak, napközben kreativitás- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartottak, este pedig a koncerteké volt a főszerep, melyen az elektronikus és a rockzene rajongóinak is kedveztek.
A program jól bevált szerkezetén a következő években sem változtattak, viszont minden alkalommal valamivel bővítették, gazdagították a rendezvényt.
A következő évben a Fife már nemcsak az ifjúságnak szólt, hanem a gyerekeknek is. A legkisebbek számára is rendeztek játékokat, foglalkozásokat, és focitornára is sor került.
A HMIK egyik fontos feladatának érzi, hogy kapcsolatot teremtsen Kárpát-medencei magyar ifjúsági szervezetekkel. Az ifjúsági konferenciákon, találkozókon való aktív részvételeinek köszönhetően rövid fennállása óta széleskörű ismeretségre tett szert, ez már a második fesztiválon is érződött – a HMIK magyarországi és burgenlandi partnerszervezetei is képviselték magukat.
A tavalyi Fiatalok Fesztiválja a programok gazdagságát illetően túltett az előző kettőn. A helyszín is változott, már nem a Zöldszigeten, hanem a kopácsi futballpályán került sor a rendezvényre. Ami merőben új volt, az a fesztivál szabadegyetem-jellege. Délutánonként olyan előadásokra került sor, amelyeken a horvátországi magyar fiatalokat érintő problémákat – mint például a kétnyelvűség, az önkéntes munka – beszéltek meg szakértők vagy a témában jártas előadók vezetésével, többek között a legnagyobb magyarországi és Kárpát-medencei ifjúsági szervezetek, hálózatok képviselőivel.

 

fife_tankcsapda

 

Az idei Fife sztárvendége a Tankcsapda zenekar

A FiFe „fejlődéstörténetének” következő szakaszát az idei fesztivál jelenti majd. Hogy mit tartogat, arról Molnár Ljubić Mónikát, a HMIK elnökét kérdeztük.
Lapunknak elmondta, az idei FiFe is kétnapos lesz, de az előzőekhez képest sokkal szerencsésebb időpontban, július 31-én és augusztus 1-jén, a nyár kellős közepén kerül rá sor.
Kézműves foglalkozásokból idén sem lesz hiány, és intellektuális jellege is megmarad. Ismét a helyi magyar közösséget érintő érdekes és lényeges témák kerülnek napirendre.
Az idei Fiatalok Fesztiválján is kiváló zenészek szórakoztatnak esténként, többek között bemutatkozik a magyarországi Rumproof kalózmetál-zenekar, a fesztivál sztárvendége pedig nem más, mint a magyarországi Tankcsapda zenekar. A Tankcsapda pénteki koncertjére már most megvásárolhatók a jegyek, elővételben 75 kúna, a helyszínen pedig 90. A koncert résztvevői egy közönségtalálkozón is részt vehetnek, meghallgathatnak egy beszélgetést a banda tagjaival.
– A Tankcsapda először lép fel Horvátországban, és nagyon büszkék vagyunk, hogy ilyen népszerű zenekart köszönthetünk köreinkben – mondta Molnár Ljubić Mónika. Hozzátette, egyedül a Tankcsapda-koncert jegyköteles, a FiFe összes többi programján ingyen vehetnek részt a fiatalok.
Kérdésemre, hogy mióta készülnek a fesztiválra, elmondta, a Fifét mindig több hónapos munka előzi meg, a fellépőkkel már hónapokkal előbb egyeztetni kell, és a programkínálat megtervezése sem egyik napról a másikra történik. Biztosítaniuk kell a helyszínt a vendégek számára, és a szolgáltatókkal való egyeztetés, valamint az adminisztráció is sok előmunkát igényel.
– Olyan rendezvényről van szó, amely már Kárpát-medencei szinten ismert. Erre nagyon büszkék vagyunk, de ez a tény nagy felelősséget ró ránk, hiszen évről évre biztosítanunk kell a színvonalat – tette hozzá a HMIK elnöke. 
Idén is várják az anyaországi és határon túli ifjúsági szervezetek képviselőit, akikkel régóta kapcsolatban állnak, és rendszeresen részt vesznek egymás rendezvényein. Mónika azt is elmondta, hogy több Kárpát-medencei országban már hagyományosak és ismertek a nyári szabadegyetemek. A HMIK célja, hogy Horvátországban egy nap a Fife emelkedjen ilyen szintre.

 

fife_tankcsapda3

 

{fcomments}