Fényárban úszott az eszéki óváros

0
62

A hétvégén rendezték meg Eszéken a #HeadOnEast elnevezésű fesztivált, mely a környék turisztikai kínálatát hivatott bemutatni. Az esemény hangulatáról viszont magyarországi fényfestő művészek gondoskodtak, akik valóságos mesevilággá varázsolták az óvárost.

Idén először fordult elő, hogy nem a tengerparton rendezték meg a horvát turizmus napjait. Ebből kifolyólag térségünk számos rendezvénynek adott otthont, melyek közül a legnagyobb a #HeadOnEast fesztivál volt. Az idelátogatók így megismerhették e vidék turisztikai kínálatát, valamint megtapasztalhatták, hogy milyen is az igazi kontinentális életérzés. A rendezvény hangulatáért magyarországi művészek feleltek, akik fényárba borították a teljes óvárost. A Meanwhile Studio művészeinek grafikái vetített formában megjelentek a városfalakon, a Szentháromság tér épületein, de a Szent Mihály-templom is új ruhába öltözhetett egy hétvégére.

– A technológia, amit alkalmazunk, gyakorlatilag egy nagy diavetítőn alapszik, mely képes az általunk, az adott épületekre tervezett színes rajzokat az épület falára vetíteni. Ide több mint kéttucat vetítőt hoztunk, hiszen gyakorlatilag minden háznál külön gépre van szükség – mondta Szuhai Márton pécsi fényfestő, aki hozzátette, úgy érzi, hogy az eszéki közönség tetszését is elnyerték az alkotásaik.

A vízkapunál, a város régi falain túl egy, a többitől eltérő háromdimenziós produkciót is láthattak az érdeklődők, mely lézershow-val és némi működdel is meg volt fűszerezve, szürreális élményben részesítve így az arra látogatókat. 

– Igyekeztünk ötvözni a helyszín adottságait és a technika adta lehetőségeket, hogy egy egyedi vizuális élményt nyújtsunk a látogatóknak. A vízkapu alagútja és a várárok elhelyezkedése kiváló kulisszának bizonyult, mellyel így remek háromdimenziós hatást tudtunk elérni – mondta Csiszár Mátyás, a Meanwhile Studio munkatársa.

Az egyedülálló fényjátékok nagy sikert arattak a látogatók körében, ezért szinte biztosan lesz folytatása az óvárost mesés köntösbe öltöztető kavalkádnak.