Fejlövés végzett Bin Ladennel

0
202
osamablanden

Oszama bin Ladent fejbe lőtték az amerikai akcióban, mondta a műveletet ismerő kongresszusi forrás a CNN-nek. Az akcióban Oszama bin Laden mellett három másik férfi – egyikük állítólag az al-Kaida vezér egyik fia – és egy nő is életét vesztette, őt élő pajzsként használták a célpontok.

Egy kis létszámú kommandós alakulat hajtotta végre az akciót a Pakisztán északkeleti részén, a fővárostól, Iszlámábdtól ötven kilométerre lévő Abbottabad közelében, rövid tűzharc után ölték meg, az ABC News úgy tudja, hogy a testét az USA-ba szállították. A CNN információja szerint az akció 40 percig tartott, a csapat korábban többször is elpróbálta az egész műveletet.

A pakisztáni hírszerzés azt állítja, hogy az akcióban egy észak-pakisztáni légi bázisról felszálló négy helikopterrel támadták meg Bin Laden rejtekhelyét, egy háromemeletes, nagy alapterületű épület volt, amely elütött a környező házaktól.

A pakisztáni forrás szerint lezuhant egy helikopter az akcióban, szerinte a földről lőhették le. Az amerikai kormánytisztviselő ugyanakkor azt állította, hogy technikai hiba miatt zuhant le a gép, amely megsemmisült. Barack Obama amerikai elnök bejelentésében azt mondta, nem voltak amerikai áldozatai az akciónak.

Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy 2010. augusztusában jelentették neki, hogy feltehetően Oszama bin Laden nyomára bukkantak, a hírszerzési jelentések szerint egy pakisztáni létesítményben bujkált. Megtervezték az akciót, napokig figyelték a búvóhelyét, majd Obama az előző héten úgy ítélte meg, hogy elegendő hírszerzési információjuk van, ezért engedélyezte a célpont kiiktatását.

Az Egyesült Államok biztonsági okokból egy országgal – köztük a pakisztáni titkos szolgálatokkal – sem osztotta meg előre a hírszerzési információkat az Oszama bin Laden elleni támadásról. Előre csak néhány ember tudott az akcióról az amerikai kormányzaton belül, mondta egy kormányzati tisztviselő. Oszama bin Laden halálakor azonban már több forrás szerint is a helyszínen volt a pakisztáni titkos szolgálat.