EU-s segítség az árvíz sújtotta területeknek

379
bf-pankretic

Horvátországnak először van esélye arra, hogy EU-s segítséget kapjon az árvíz sújtotta területekre – jelentette ki a Vjesnik napilapnak Božidar Pankretić területfejlesztési, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter Brüsszelben a Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság regionális politikáért felelős biztosával való megbeszélése után.

Horvátország két kártérítési kérelmet nyújtott be az Európai Bizottságnak, az elsőt Magyarországgal együtt adták be 11,5 millió euróra, a másodikat pedig Szlovéniával együtt 28 millióra.

„Johannes Hahn szavaival élve optimisták lehetünk, mert kérelmünk a bizottsági procedúra után a Tanács elé kerül. A 11,5 millió euró egyébként a Vukovár-Szerém megye és Eszék-Baranya megye területén keletkezett nyári árvízkárok költségeinek egy része, és reméljük, hogy kérvényünk hamarosan kedvező elbírálásban részesül” – jelentette ki Pankretić. A miniszter közölte, hogy jövő tavaszra meghívta Hahnt, látogasson el Horvátországba. A biztos egyébként arra is kitért Brüsszelben, hogy Horvátországnak nagyon jól jönnének az új tagországok tapasztalatai, különösen Lengyelországé, amely a ranglétra élén áll az EU-s források kihasználásában.

Szóba került az is, hogy eddig Isztria megyének sikerült a Horvátországnak szánt eu-s pénzek 70 százalékát megszereznie, ami Pankretić szerint azért volt lehetséges, mert ott készítették a legtöbb projektet.

ljmm