Eszéken lépett fel a pécsi gospel kórus

1218

Múlt szerdán az eszéki Radosne vijesti-templomban adott koncertet a magyarországi The Wing Singers Gospel Choir. Az eszéki Zrínyi Magyar Kultúrkör közvetítésével léptek fel (ismét) városunkban.

A Wing Singers Gospel Choir egy pécsi és bonyhádi keresztény fiatalokból álló kórus, amely küldetésének tekinti, hogy egy, a fiataloktól idegenebb zenei formán, a karéneklésen keresztül szólítsa meg kortársait. Céljuk az általuk vallott és képviselt értékeket dalokon keresztül bemutatni, segítséget és reményt nyújtva ezzel sok céltévesztett kortárs fiatalnak is.

– Az volt a szándékunk, hogy ne csak hobbiból énekeljünk, hanem komoly erőfeszítéssel eljussunk egy olyan színvonalra, amiért érdemes hallgatni bennünket – nyilatkozta Pasitka Hermann, a kórus vezetője.

Profilja alapvetően a karéneklés, de koncertjeiken sok szólódal is elhangzik. Fontos küldetésüknek érzik, hogy ez az elsősorban angolszász országokban kifejlődött keresztény zenei kultúra minél ismertebbé váljon. Ezért repertoárjukban megtalálhatók spirituálék, dinamikus, fiatalos gospelek, de énekelnek film-betétdalokat, és magyar zeneszerzőktől is szívesen válogatnak.

Azt is megtudtuk a kórusvezetőtől, hogy tavaly, megalakulásuk negyedik évfordulóján úgy érezték, itt az ideje, hogy kipróbálják magukat versenyen is. Beneveztek az Eszéken rendezett Croatia Cantatra. Arra azonban nem számítottak, hogy meg is nyerik a spirituális zene kategóriát, s ez tovább inspirálta a fiatal tagokat.

Most újra Eszéken léptek fel, de ezúttal az Eszéki Zenés Szerdák koncertsorozat keretében, a Zrínyi Magyar Kultúrkör (ZMK) közvetítésével. Jukić Zita, a ZMK elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, a koncert Inkei-Farkas Márton, a Rijeka Baráti Egyesület prokurátora indítványozására és Davor Bobić, a rendezvénysorozat művészi vezetője hozzájárulásával kerülhetett be a Zenés Szerdák programjába.

A Wing Singers Gospel Choir Pécsen kívül fellépett más magyarországi városokban, ifjúsági és jótékonysági koncerteken, megemlékezéseken is. A kórusnak köszönhetően most Eszék város kulturális élete is egy újabb zenei eseménnyel lett gazdagabb.