Eszéken állomásozott a Colosseum Nagycirkusz

417

Május 28. és június 2. között az eszéki Dráva-híd lábánál verte föl sátrát a magyarországi Colosseum Nagycirkusz. Ezalatt minden este kétórás műsorral kápráztatták el a nézőközönséget, aki ott volt, garantáltan visszament gyerekbe.

Garantáltan jól szórakozott, aki ellátogatott a vándorcirkusz előadására, ugyanis egy profi produkciót hozott Eszékre a Colosseum. A Dráva jobb partján, a Katakombáknál álló csíkos cirkuszi sátor a Dumbo film hangulatát idézte, könnyen oda tudtam képzelni, ahogy szárnyal a kiselefánt körülötte.

A bejáratnál egyebek mellett pattogatott kukoricát, csipszet, vattacukrot és üdítőt vásárolhattunk, a gyerekek számára arcfestést kínáltak, szimpatikus volt, hogy nem alkalmazott külön személyzetet a társulat, azok a tagok látták el ezeket a feladatokat is, akik később a porondra léptek.

Izgalmas, változatos és színes előadást láthattunk

Az első számban gyerekbohócok szerepeltek, akik labdajátékukkal sikeresen ragadták meg nemcsak a korosztályuk figyelmét, de az idősebbekét is. És utánuk következett az igazán profi show. Először hullahoppkarikázó rendőrlányok kíséretében egy rabruhába öltözött akrobata, görgőkön egyensúlyozva, zsonglőrködött a magasban.

A csinos artistalányok kb. tíz méter magasra húzott függönyre vagy karikára fonódva mutatták be lélegzetelállító mutatványaikat.  Profi volt a kötéltáncos is, és amint azt a cirkuszigazgatótól megtudtuk, egyedülálló produkció volt, melyet csak itt, csak most láthatott a közönség. Lévén, hogy a vándorcirkusz erdélyi kötődésű is, volt Drakula-show, ez különböző hüllők felvonultatását foglalta magába: a cirkusz tagjai kígyókat, pókot, kaméleont és más hüllőket tartva sétáltak végig a nézők között, mindenki megsimogathatta őket, aki elég bátor volt hozzá. A kisbohócok néhány számba a közönséget is bevonták; a színpadra hívott gyerekek gyorsan ráéreztek a rúdon való tányérpörgetésre, a felnőttek pedig egy „légzenekarban“ muzsikálhattak az egyik bohóc instrukcióival.  Káprazatos, már-már pszichedelikus élmény volt a lézer- és fényshow, arról árulkodott, hogy a cirkusz igyekszik megfelelni a kor igényeinek. A végén megérkezett Jack Sparrow is, aki tűzokádó és tűznyelő műsorával zárta a műsort. A Karib-tenger kalózai filmből ismert híres/hírhedt kalózkapitány bőrébe Krai Sándor, a cirkuszigazgató bújt, aki még nagyapjától tanulta a tűzmutatványt huszonöt évvel ezelőtt.

Szülőről gyerekre öröklődik a cirkuszos életmód

Az előadás előtti interjúban elmondta, nem először járnak Horvátországban, több szlavóniai városban is bemutatkoztak Eszék előtt.

– A Colosseum egy nagy múltú magyarországi vándorcirkusz-dinasztia, mi vagyunk a kilencedik generáció, akik folytatjuk a családi hagyományt. Első felmenőink, akik elindultak ezen a pályán, még vásárosok voltak, tehát nem cirkusszal léptek föl, hanem várakban, királyoknak zsonglőrködtek, kést dobáltak – mesél Krai Sándor a vándorcirkusz múltjáról.

Krai Sándor

Gyerekei szintúgy ezen a pályán folytatják, ők a bohócok a műsorban.

Amit a jelenlegi előadásukról tudni kell – tette hozzá –, a tiltások miatt arra törekszenek, hogy kivonják az állatok szerepeltetését műsorukból, ehelyett az akrobatamutatványokra helyezik a hangsúlyt, és más klasszikus cirkuszi számokra, de modern elemek is szerepelnek programjukban.

Előadásaik nagy tetszést váltottak ki az eszéki, drávaszögi és szlavóniai közönség körében is.

A Colosseum egyébként többnyire Erdélyben és Moldvában szerepel, de voltak már Szerbiában, Makedóniában, Szlovákiában és Törökországban is.

A vándorcirkusz állandó telephelye Kecskemét közelében van, de nagyon ritkán tartózkodnak ott. A gyerekek ott járnak iskolába magántanulóként. Mint azt Albert, a fiatalabbik bohóc megjegyezte, kifejezetten tetszik nekik ez a fajta diákélet. Amit még kicsit szoknia kell, az az állandó utazás.

– Nem könnyű a cirkuszi élet – fűzte hozzá Sándor –, hetente el kell mozdítani mindent az utolsó szegig, utazni kell, ezt nem lehet megszokni, ebbe bele kell születni. Én születésemtől fogva utazom, mint ahogy nagyapám és annak az apja is tette, legalább száz évre visszamenőleg – fogalmazott Sándor.

Felesége, Mónika elmondta, a cirkuszi munka nem csak a számok betanulásából, gyakorlásából és előadásából áll, minden feladatot maguk látnak el.

– Itt tanár, szakács, szabó kell hogy legyél, ha elromlik a teherautó, mesternek kell lenned, táncos és színész is kell hogy legyél – mondta Mónika, hozzátéve, ez egyfajta életforma, ami a nehézségek ellenére nagyon vidám, kalandos és izgalmas tud lenni, ők már csak így, cirkuszosként tudják elképzelni az életüket. 

Még a bejáratnál ismerkedtünk össze Orgyán Elekkel, a belépőszedővel, akitől megtudtuk, bellyei születésű, jelenleg Suhopoljén él, ott csatlakozott a cirkuszhoz. A társulat felkérte, legyen a tolmácsuk a horvátországi turné során, ezenkívül adminisztratív és szervezőmunkát is ellát, valamint ő a horvát nyelvű műsorvezetője az előadásoknak.

– Nagyon családias környezetbe csöppentem, egy szorgalmas és becsületes csapatba, akikkel öröm együtt dolgozni – mondta el lapunknak Orgyán Elek, hozzátéve, Eszék után Vukovár lesz a következő állomásuk, és mivel a turnét sikeresnek értékelik, elképzelhető, hogy találkozunk jövőre is a Colosseummal.