ÉPÜL A DRÁVASZÖGI AUTÓPÁLYA-SZAKASZ!

2023-ig elkészül az 5C közlekedési folyosó horvát és magyar összekötő szakasza

0
265
A Novi Čeminac és Kácsfalu (Jagodnjak) közötti új autópálya-szakasz felüljárója

A horvát kormány december közepén döntött arról a hitelfelvételről, amelynek köszönhetően 2023-ban befejeződhet a horvátországi szakasz építése a 702 kilométer hosszú, Budapestről induló és Szarajevón keresztül Pločeig húzódó 5C közlekedési folyosó részeként. A Horvát Szábor a döntést 2020. december 15-én megerősítette, így a horvátországi szakasz megépítésének anyagi akadálya már nincs.

Az autópálya-szakasz befejezésének értéke 107 millió euró, melyből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál 55 millió eurós hitel felvételét hagyta jóvá a horvát kormány a Horvát Autópályák nevű vállalatnak. A projekt a 17,5 kilométer hosszú autópálya-szakaszon túl hét kisebb híd, két vadátjáró és a Pélmonostor csatlakozási csomópont megépítését is tartalmazza az eszéki Dráva-híd és Pélmonostor között, valamint az 5 kilométeres szakaszt Pélmonostor és a horvát-magyar országhatár között.

A Pélmonostor és Petlovac (Baranyaszentistván) közötti új autópálya felüljárója

Ami pedig a magyarországi részt illeti, az M6-os autópálya legdélebbi szakaszának közbeszerzési eredményeit tavaly év végén hozták nyilvánosságra, úgyhogy hamarosan kezdődik is a kivitelezés a STRABAG Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. konzorciumának munkájával. Az építkezés 90,45 milliárd forintba fog kerülni, ebből körülbelül 20 kilométernyi négysávos út épül Bólyt az országhatárral (Ivándárdánál) összekötve a 192+200-as és a 212+139-es kilométerszelvények között. Ebben benne van három különszintű csomópont is az M6 és az M60 elválásánál, Bóly keleti részénél és Villánynál. Összesen 16 hidat is építenek, amelyek közül a legnagyobb egy 67 méteres szabadnyílású átkelő lesz Nagynyárádnál, ahol komplex pihenőhelyet is kialakítanak. A legfontosabb pedig, hogy az út Horvátország határáig ér majd.

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője már első mandátuma kezdete óta nemcsak nemzettársaiért dolgozik, hanem az egész Drávaszög érdekeit is szem előtt tartja, és mindent megtesz ezek megvalósulásáért, így már 2016-ban, első száborbeli felszólalásában követelte és sürgette az 5C korridor Horvát-Baranyán áthaladó szakaszának mielőbbi megépítését.

Mert, mint mondta, ez az autópálya-szakasz nemcsak a baranyaiaknak, Baranyának válna előnyére, hanem a már meglévő szlavóniai autópálya-szakaszon is megnövelhetné a forgalmat. Új munkahelyeket is jelentene – különösen fontos ez egy olyan területen, ahol az elvándorlás hatalmas méreteket öltött. Ugyanakkor megépülése a szlavóniai és baranyai ipari övezetek felvirágoztatásához is hozzájárulhatna, ami további új munkahelyek létrejöttét jelenthetné.