ÉPÜL A DRÁVASZÖGI AUTÓPÁLYA-SZAKASZ!

2023-ig elkészül az 5C közlekedési folyosó horvát és magyar összekötő szakasza

0
300
A Novi Čeminac és Kácsfalu (Jagodnjak) közötti új autópálya-szakasz felüljárója

A horvát kormány december közepén döntött arról a hitelfelvételről, amelynek köszönhetően 2023-ban befejeződhet a horvátországi szakasz építése a 702 kilométer hosszú, Budapestről induló és Szarajevón keresztül Pločeig húzódó 5C közlekedési folyosó részeként. A Horvát Szábor a döntést 2020. december 15-én megerősítette, így a horvátországi szakasz megépítésének anyagi akadálya már nincs.

Az autópálya-szakasz befejezésének értéke 107 millió euró, melyből az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banknál 55 millió eurós hitel felvételét hagyta jóvá a horvát kormány a Horvát Autópályák nevű vállalatnak. A projekt a 17,5 kilométer hosszú autópálya-szakaszon túl hét kisebb híd, két vadátjáró és a Pélmonostor csatlakozási csomópont megépítését is tartalmazza az eszéki Dráva-híd és Pélmonostor között, valamint az 5 kilométeres szakaszt Pélmonostor és a horvát-magyar országhatár között.

A Pélmonostor és Petlovac (Baranyaszentistván) közötti új autópálya felüljárója

Ami pedig a magyarországi részt illeti, az M6-os autópálya legdélebbi szakaszának közbeszerzési eredményeit tavaly év végén hozták nyilvánosságra, úgyhogy hamarosan kezdődik is a kivitelezés a STRABAG Építő Kft. és a Duna Aszfalt Zrt. konzorciumának munkájával. Az építkezés 90,45 milliárd forintba fog kerülni, ebből körülbelül 20 kilométernyi négysávos út épül Bólyt az országhatárral (Ivándárdánál) összekötve a 192+200-as és a 212+139-es kilométerszelvények között. Ebben benne van három különszintű csomópont is az M6 és az M60 elválásánál, Bóly keleti részénél és Villánynál. Összesen 16 hidat is építenek, amelyek közül a legnagyobb egy 67 méteres szabadnyílású átkelő lesz Nagynyárádnál, ahol komplex pihenőhelyet is kialakítanak. A legfontosabb pedig, hogy az út Horvátország határáig ér majd.

- Reklám -

Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője már első mandátuma kezdete óta nemcsak nemzettársaiért dolgozik, hanem az egész Drávaszög érdekeit is szem előtt tartja, és mindent megtesz ezek megvalósulásáért, így már 2016-ban, első száborbeli felszólalásában követelte és sürgette az 5C korridor Horvát-Baranyán áthaladó szakaszának mielőbbi megépítését.

Mert, mint mondta, ez az autópálya-szakasz nemcsak a baranyaiaknak, Baranyának válna előnyére, hanem a már meglévő szlavóniai autópálya-szakaszon is megnövelhetné a forgalmat. Új munkahelyeket is jelentene – különösen fontos ez egy olyan területen, ahol az elvándorlás hatalmas méreteket öltött. Ugyanakkor megépülése a szlavóniai és baranyai ipari övezetek felvirágoztatásához is hozzájárulhatna, ami további új munkahelyek létrejöttét jelenthetné.