Először tartottak tengerifesztet Újbezdánban

0
89

A hétvégén rendezték meg első ízben az újbezdániak falujuk első fesztiválját, mely a térség egyik legismertebb növényéről, a tengeriről, azaz a kukoricáról szólt. A kétnapos rendezvény nagy sikert aratott a látogatók körében.

Vidékünkön szinte minden településnek megvan a maga ünnepe, mely valamilyen, az adott helységre jellemző gasztronómiai vagy kulturális hagyomány köré épül. Újbezdánban a legtöbb rendezvény eddig leginkább a tamburazenéről és a májusfaállításról szólt, a helyi művelődési egyesület tagjai viszont úgy döntöttek, hogy bővítik tevékenységüket. Így született meg a tengerifeszt, melyet október második hétvégéjén tartottak meg a helyi Magyarok Otthona udvarában.

– Régóta szerettünk volna egy őszi rendezvényt is tartani, és sokáig gondolkodtunk azon, hogy mi legyen a tematikája. Eszünkbe jutott, hogy nálunk sem bort, sem paprikát nem termelnek az emberek, de kukorica van szinte minden háznál. Ezért döntöttünk úgy, hogy megszervezzük a tengerifesztet – mondta Horvát Ibolya, az újbezdáni Művelődési és Művészeti Egyesület elnöke.

A rendezvény helyszínéül szolgáló Magyarok Otthonának az udvarán egész héten folytak az előkészületek. A látogatókat pompás díszlet fogadta, mely különleges hangulatot kölcsönzött a helynek. A standok közt – melyeken a helyi termelők portékáin túl kukoricából készült tradicionális ételeket is kóstolhattak a látogatók – még egy őszi termésekből készült hölgy is megbújt.

A fesztivál első napjának programjában sportjátékok is szerepeltek, melyek során a kukoricatermesztéshez kapcsolható versenyszámokban mérhették össze ügyességüket a csapatok. A vetélkedőt a hazaiak csapata nyerte, őket Petárda, Csúza és Baranyaszentistván követte. A fesztivál első napját egy kukoricabál zárta, melyen a kórógyi Aranycsárdás húzta a talpalávalót.

A rendezvény második napján a kukorica mellett a kultúráé volt a főszerep. A színpadot ekkor a néptánccsoportok és énekkarok vették birtokba, amelyek színes műsorral kedveskedtek a látogatóknak. Fellépett a vukovári Őszirózsa Asszonykórus és citerásaik, a pélmonostori Csillagszemű tánccsoport, valamint az Alfalusi Ifjúsági Tánccsoport és a dályhegyi táncegyüttes is. Természetesen a hazaiak produkciója sem maradt el, a Szivárvány Népdalkör tagjai is elénekeltek néhány nótát.

A rendezvényen ott volt Jankovics Róbert parlamenti képviselőnk, Gárdos Béla magyar konzul, valamint Milan Knežević, a Baranyaszentistváni járás elöljárója is.

Az eseményt a zágrábi Kisebbségi Tanács, a Bethlen Gábor Alap, a járás, valamint a Fermopromet cég és a helyi Fácán Vadászegyesület is támogatta.