Együtt táboroztak a testvértelepülések diákjai

0
123

A szlavóniai és magyarországi Szentlászló évek óta testvértelepülési kapcsolatot ápol. Az együttműködés az élet szinte minden területére kiterjed, az egyháztól a civil szervezeteken át egészen az oktatásig. Legutóbb a két település diákjai táboroztak közösen a szlavóniai Szentlászlón.

A két Szentlászló iskolája a tavalyi évben kezdte el az együttműködést, akkor a két falu diákjai közösen üdültek a Balatonon, majd pedig az iskolák tanulói a horvátországi Szentlászlón töltöttek egy egész hetet. Az együttműködés az idei évben is folytatódott, júliusban horvátországi gyerekek vettek részt egy táborozáson a Szigetvár melletti Szentlászlón, míg most ottani vendéglátóik érkeztek egy hétre horvátországi testvértelepülésükre. Az együttműködés az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzatának és Kelemen Dezsőnek, a járás magyar elöljáró-helyettesének a kezdeményezésére alakult ki, ez évente 15 anyanyelvápolásra járó diákot érint.

Kelemen Dezső elöljáró-helyettes elmondta, azzal, hogy a két település iskoláját, iskolásait is összekötötték, megalapozták az együttműködés jövőjét is.

– Az évek során számos barátság köttetett a két település lakói között, akik ezt a hivatalos találkozókon túl is ápolják. Most ez a fiatalok szintjén is megjelent. Színes programokkal készültünk a magyarországi diákok egyhetes itt-tartózkodására, ami a kapcsolatépítésen túl jó nyelvgyakorlási lehetőség is az itthoni gyerekek számára, hiszen akik nem beszélik már jól a nyelvet, azok is rákényszerülnek, hogy a vendégekkel magyarul érintkezzenek, ezzel is csiszolva nyelvtudásukat – mondta Kelemen Dezső.

A tábort az Ernestinovói járás magyar kisebbségi önkormányzata és a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége támogatta.