Egyre többen jelentkeznek nyelvtanfolyamra

208
06-idegen-nyelv

Az iskolakezdéssel egy időben több nyelviskolában is elindultak a csoportok, szinte mindenhol bőséges a választék az idegen nyelvek listáján. A nyelvismeret mindenhol előnyös a munkakereséskor.

A nyelviskolákban szintén szeptemberben van a „fő szezon”, ilyenkor jelentkeznek a legtöbben, hogy tökéletesítsék a nyelvtudásukat vagy éppen elsajátítsanak egy új nyelvet. A tanulók között ugyanúgy találtatnak gyerekek, mint felnőttek, a legnépszerűbb nyelv továbbra is az angol. Telefonon megkerestünk több eszéki nyelviskolát is, hogy tájékoztassanak bennünket az induló tanfolyamokról. Az eszéki Népfőiskolán (Pučko otvoreno učilište) az angol, a német és a francia mellett idén ősszel már az olasz nyelv is elsajátítható, valamint a magyar is felkerült a listára, és kezdő szintű arab tanfolyam is elvégezhető.
 

A magyar egyre keresettebb nyelvvé válik
Az Ad Hoc nyelviskolában is számos nyelv közül lehet válogatni, a tudást 8 szintes skálán mérik. Egy szint elsajításáért itt 1350 kunát, plusz 100 kunás beiratkozási díjat kérnek el. Az árlistán persze magasabbak az egyéni nyelvórák árai, mint a csoportosokéi. A Lingua nyelviskolában az Ad Hochoz hasonlóan 1390 kunáért lehet elsajátítani egy nyelvszintet. Itt a legnagyobb a választék a nyelvek között, hiszen például még lengyelül, portugálul, törökül és csehül is tanulhatunk. A Lanico nyelviskolában idén egy új nyelvvel bővült a paletta, ősztől már a kínai nyelvet is oktatják. Az iskola vezetője elmondta, hogy az utóbbi időben egyre többen érdeklődtek a kínai iránt, amelynek ismerete sok helyen előnynek számít. Ugyan nem egyszerű nyelvről van szó, de a  kezdő szintet, amely elegendő egy alapszintű beszélgetéshez, nem boszorkányság elsajátítani. A munkaügyi hivatal munkatársa szerint természetesen a munkaadóknál a legkeresettebb az angol nyelvtudás, majd rögtön utána a német következik, de ezek mellett egyre többen kérik a magyart is, hiszen sok cégnek magyarországi partnerei vannak, és az idegenforgalomban is nagyon keresett. A legtöbb munkakereső rendelkezik legalább angol vagy német nyelvtudással.