Egyre népszerűbb az Erasmus+ program a baranyai fiatalok körében

Vida Ivan, az eszéki Kreaktiva közösségfejlesztő egyesület aktivistája számolt be lapunknak az Erasmus+ keretében idén megvalósult utazásaikról: számos európai és távolabbi országba jutottak el a programnak köszönhetően, hogy aztán ismerkedjenek, kapcsolatokat építsenek, tanuljanak, végső soron pedig hogy megszerzett ismereteiket, tapasztalataikat hasznosítsák kis közösségükben.

Korábban már írtunk az eszéki Kreaktiva egyesületről, melynek célja elsősorban a fiatalokkal való foglalkozás, segítésük az életben való boldogulásban, abban, hogy felismerjék, miként tehetnek céljaik eléréséért kreativitásukkal, önbizalmuk erősítésével, látókörük szélesítésével. Célközönsége közé tartoznak gyerekeken s fiatalokon kívül a felnőttek is, köztük hátrányos helyzetűek és idősek is, ezenkívül szeretnék megszólítani a rurális térségben élő fiatalokat, akik körében még nem olyan elterjedt az önkéntes tevékenység. Az Erasmus+ program keretében szervezett utazások, táborok lehetőséget nyújtanak résztvevőiknek arra, hogy megismerjenek egy másik országot, annak kultúráját, személyes ismeretségeket kössenek, nézőpontokat, tudást cseréljenek, fejlesszék saját magukat.

– Az önkéntesség nálunk még nem annyira elterjedt, mint nyugaton, a fiatalokat nehéz bevonni, viszont sokat fejlődtünk ezen a téren az utóbbi évben – állítja Vida Ivan, aki két éve tevékenykedik a Kreaktiva csapatában.

2021-ben több mint húsz Erasmus+ programon vettek részt drávaszögi fiatalok az egyesületen keresztül.

Spanyolország, Erdély és Afrika is szerepelt az úti célok között

Idei első útjuk Spanyolországba vezetett. Ivan és csoportvezető társa tizenéves fiatalokat vitt egy valenciai falucskába, hogy lássák, másutt is vannak élhető falusi közösségek, ahol ugyanúgy élnek fiatalok. A program keretében a vidéki élet lehetőségeit vették számba, és persze megismerkedtek helyi fiatalokkal, akiket később egy eszéki projekt keretében házigazdaként fogadott a Kreaktiva. Az eszéki találkozó során már a környezettudatosságon volt a hangsúly, a projekt keretében szemétgyűjtő akciót is tartottak.

Az erdélyi tábor a fiatal felnőtt korosztályt szólította meg, ahol az álláskereséshez szükséges kompetenciákat fejlesztő tréningen vettek részt, emellett – mondja Ivan – Brassó környékével, a régió magyar vonatkozásaival is megismerkedhettek.

– Idei legnagyobb utunk a Madagaszkártól keletre fekvő Réunion sziget volt, ahova tizenegy órás repüléssel jutottunk el. A tizenegy napos táborban szintén fókuszban volt a munkavállaló kompetenciák elsajátítása az önismeret fejlesztés által, amihez nagyban hozzájárult a távoli világgal és kultúrával való találkozás, a paradicsomi környezetben töltött idő látókörünk tágulását is magával vonta – számol be élményeiről a kiskőszegi aktivista.

Izgalmas volt a dániai látogatás is, ahol a kultúrák találkozásán és a tolerancia fejlesztésén volt a hangsúly.

Molnár Zsuzsanna tréneri tapasztalatait hasznosíthatta Cipruson

Ezenkívül egyéb projekteket is megvalósított a Kreaktiva: egy fiatal csapatot küldött a Karib-tengerre, Ciprusra pedig egy kopácsi fiatal utazott, Molnár Zsuzsanna, aki nemrég végezte el a trénerképzőt, így a projekt során amellett, hogy tanult és ismerkedett, edzőként is hasznosíthatta tudását.

– Az Erasmus+ program sohasem csak az utazásról szól, mindig tematikus, mindig tanít is valamit a résztvevőinek. Ezúttal az önfejlesztésről és a coachingról tanultunk. Művészetterápiás, drámapedagógiai óráink, improvizációs műhelyeink voltak, rengeteget foglalkoztunk az érzelmek felismerésével, a kommunikációval. Az interkulturális estéken mindenki a saját régióját mutatta be, sőt a különböző nemzetiségek népi táncainak a lépéseit is próbálgattuk – mondja Zsuzsi.

Hozzátette, a tíznapos programon rajta és két eszéki társán kívül orosz, ukrán, makedón, spanyol, portugál és ciprusi résztvevők voltak még, de a kulturálisan sokszínű közeg igazi csapatot alkotott már az elejétől fogva, mindenki nyitott és kedves volt. Zsuzsi mindenkinek melegen ajánlja az Erasmus+ programon való részvételt, megjegyezve, természetesen egy európai utazás feltétele az angol nyelvtudás. A projekthez tartozik – tette hozzá –, hogy a szerzett ismereteket idehaza is bemutassák, ő a magyar pedagógusok szakmai szervezete keretében tart majd műhelyfoglalkozást.

Az Erasmus+ lényeges célja a saját közösség fejlesztése

Az utazáson, tanuláson, ismerkedésen túl az Erasmus+ programok lényeges célja – fejtette ki Ivan is –, hogy a szerzett ismereteket és tapasztalatokat mindenki otthon is hasznosítani tudja.

– Fontos kérdés mindig, hogy a hazatérés után mihez kezdhetek a megszerzett tudással. Jó példaként említem a környezettudatosságról szóló eszéki projektünket, amely a kiskőszegi iskolásokat motiválta arra, hogy megtisztítsák a falut a szeméttől. Önkéntes fiataljaink feladata, hogy követendő példaként szolgálják, fejlesszék saját közösségüket, a tematikában határ nincs, mindennel foglalkozhatnak, ami hasznos tevékenységnek számít – hangsúlyozza Ivan.

Fontos az is – tette hozzá –, hogy tevékenységükkel hatást gyakorolnak egymásra, és dominóeffektusként mind több és több fiatal kapcsolódik be ebbe a nagyszerű munkába, ami hasznos mind az egyén, mind a közösség számára. Továbbra is arra biztatja az érdeklődő fiatalokat, forduljanak hozzá bátran, kövessék a Kreaktiva Facebook-oldalát.