Egy ifjú tulajdonos gyümölcsöző vállalkozása

0
113
Hugyik Krisztián

Az erdődi Hugyik család szülőföldjük adottságaiból fakadóan generációk óta gyümölcstermesztéssel foglalkozik. Felmenői foglalkozását viszi tovább a család legifjabb tagja, Krisztián is, aki pár éve telepítette első saját gyümölcsösét.

Az Erdődi-hegyháti magyarok mindig is ismertek voltak szorgalmukról. Nemzedékek óta zöldségfélét, gyümölcsöt, szőlőt termesztenek. Ezt a tradíciót folytatja a 27 éves Hugyik Krisztián is, aki öt évvel ezelőtt kezdett bele saját vállalkozásába.

– Miután befejeztem az iskolát, nem kellett sokat gondolkodnom, a gyümölcsészet látszott a legjövedelmezőbbnek. Először kajszibarackot ültettem, idővel viszont sikerült bővítenem az ültetvényem, ma már körtét, szőlőt és mogyorót is termesztek összesen 17 hektáron – mondta Krisztián.

Az ifjú termelő a közelmúltban több pályázatra is jelentkezett. A horvát kormány és az Európai Unió fiatal gazdákat támogató közös pályázatának a nyerteseként földterületet tudott vásárolni, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával pedig felszerelését fejleszthette.

– A mai világban önerőből vállalkozást indítani szinte lehetetlen, ezért is döntöttem úgy, hogy pályázatokra fogok jelentkezni. Igaz, sok velük a papírmunka és az utánajárás, de ha sikerül, akkor megéri a fáradozás. Nagyon hálás vagyok a horvát és a magyar kormánynak egyaránt, hogy biztosította számomra ezeket a lehetőségeket –  nyilatkozta az ifjú gazda, aki hozzátette, ha lesz rá lehetőség, akkor ismét pályázni fog.

Nem árt több lábon állni

Napjainkban csak a versenyképes gazdálkodó tudja megállni a helyét a piacon. Egyre nagyobb a munkaerőhiány, a műtrágya, a vegyszerek és az üzemanyag ára is nő, míg a termés felvásárlási ára nem változik, legfeljebb néha csökken, és az eladással is adódhatnak gondok, ezért Krisztián gazdasága továbbfejlesztését tervezi.

– A piacon egyre nagyobb igény mutatkozik a késztermékek iránt, ezért azon gondolkozom, hogy gyümölcsfeldolgozásba kéne kezdeni. Az aszalt gyümölcsök, a lekvár és a pálinka iránt az unió más országaiban is van kereslet, ezért úgy érzem, lenne fantázia egy ilyen üzemben – osztotta meg velünk jövőbeni terveit Krisztián, aki hozzátette, úgy érzékeli, hogy a hegyháti turizmus is ébredezik, ezért nem tartja kizártnak, hogy abba is belevág.