Egy ideig még vízum kell az USA-ba

349

Az Egyesült Államok egyhamar nem szünteti meg a vízumkötelezettséget Horvátországgal szemben, mert nem felel meg az erre vonatkozó feltételeknek – jelentette ki múlt csütörtökön Kenneth Merten leköszönő zágrábi amerikai nagykövet egy horvát tévének adott interjúban.

Az N1 televízió műsorában a diplomata úgy fogalmazott, remélte, hogy mandátuma alatt ezen sikerül változtatni, de szerinte azoknak, akik elhagyják Horvátországot, sajnos nincs miért visszatérniük.
A nagykövet kifejtette, vannak kritériumok, amelyeknek minden országnak meg kell felelnie a vízumkötelezettség feloldásához, és Horvátország közülük mindössze egyet tudott eddig teljesíteni. Mihelyt jobbra fordul szerinte a gazdasági helyzet és csökken a munkanélküliség, Horvátország valószínűleg eleget tesz annak a feltételnek, amely az elutasított vízumok arányára vonatkozik.
Merten kifejtette, ebben a kérdésben nem fog változni a hivatalos amerikai álláspont, az egyetlen lehetőség szerinte, hogy Horvátország megfeleljen az elvárásoknak.
„Nem adhatunk olyan embereknek turistavízumot az Egyesült Államokba, akik nem tudják bizonyítani azt, hogy van okuk hazatérni azonkívül, hogy van munkájuk. Az ilyen emberek turistavízumot sem kaphatnak, mert nincsenek szilárd alapjaik Horvátországban. Nem hiszem, hogy ez a közeljövőben változni fog, meg kell várni, hogy a horvát gazdasági helyzet javuljon” – mondta.
Horvátország az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalás során minden alkalommal felveti, hogy további négy európai uniós tagállammal együtt (Románia, Bulgária, Lengyelország, Ciprus) vízumköteles az USA felé. A horvát kormány szerint a vízumkötelezettség megszüntetése esélyt adna az országnak, hogy teljes mértékben kihasználhassa a kereskedelmi liberalizáció lehetőségeit.

{fcomments}