Egy forduló, két szavazat

135
3850_1558_valasztas_2010

MAGYAR VÁLASZTÁSI RENDSZER

Egyfordulós, kétszavazatos választási rendszerre tesz javaslatot a Fidesz frakciója, és a határon túli magyarok is kapnának szavazati jogot az országos listára – derül ki az MTI birtokába került koncepcióból.

A koncepció értelmében a továbbiakban is két szavazata van minden Magyarországon lakóhellyel rendelkező választópolgárnak. Ha a választópolgár a magyarországi választójegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot egyéni választókerületi országgyűlésiképviselő-jelöltre, egyet pedig országos listára adhat le. Ha pedig a nemzetiségi választói névjegyzékben kíván szerepelni, akkor egy szavazatot az egyéni választókerületi országgyűlésiképviselő-jelöltre, egyet pedig a kedvezményes nemzetiségi jelöltre adhat le.

A Magyarországon lakóhellyel nem rendelkező, határon túli magyar állampolgárok megkapják a magyarországi választójogot, amellyel az országos listára szavazhatnak. A külföldön élők a Fidesz tervei szerint levélben szavazhatnának a jövőben.

A tervezet másik újdonsága, hogy bevezetné a nemzetiségi választójogot: vagyis a kisebbségi névjegyzékben szereplő állampolgárok szavazhatnak a nemzetiségi listákra.