Egy felvidéki nő a jogtalanság hálójában

259
malina_hedvig_2

SIKERKÖNYV LETT A MALINA HEDVIGRŐL SZÓLÓ KIADVÁNY – Vrabec Mária, a pozsonyi Új Szó munkatársa válaszol kérdéseinkre

Páratlanul izgalmas és nem is veszélytelen feladatra vállalkozott Vrabec Mária, amikor elhatározta, nyomon követi a politikai üggyé terebélyesedett – jogilag máig lezáratlan – Hedvig-eset aktáit, összegyűjti az összes létező dokumentumot, majd elbeszélgetve a rendkívül szövevényes történet résztvevőivel e hatalmas anyagból könyvet formál. A Malina Hedviggel kapcsolatos információknak lapunk is folyamatosan helyt adott, most pedig, miután alig egy-két hete a kötet is napvilágot látott, kérdéseinkkel a szerzőhöz fordultunk, aki egyébként a pozsonyi Új Szó újságírója.

Ki Malina Hedvig, és hogyan él ma?

– Malina Hedvig egy szlovákiai magyar fiatal nő, aki 2006. augusztus 25-én még egyetemista volt. Épp magyar államvizsgára tartott aznap, amikor két férfi megtámadta, durván bántalmazta és a blúzára magyarellenes feliratokat írtak. A szlovák hatóságok a támadást nem vizsgálták ki, két hét után maga a miniszterelnök jelentette ki, hogy meg sem történt, Hedvig találta ki az egészet. 2007 májusában Malina Hedvig ellen vádat emeltek hamis tanúzásért, és 2007 ősze óta a főügyészség vizsgálódik az ügyben. Hedvig ma egy két és fél éves kislány és egy öt hónapos kisfiú boldog édesanyja, ez az ügy már mellékvágányon fut az életében, mert minden erejével a gyermekeire figyel.

Milyen szándék, ötlet hozta létre a könyv megírását?

– Az egész Malina Hedvig-ügy olyan régóta húzódik, annyira bonyolult és szövevényes, hogy aki nem kísérte folyamatosan figyelemmel, annak nem lehet áttekintése, mikor mi történt és főleg miért történt. Az emberek többségének az emlékezetében az maradt meg, hogy ezt a lányt az ország legfőbb közjogi méltóságai kiáltották ki hazugnak, mert neki magának soha nem állt módjában erre válaszolni. Hiába derült ki számos részlet, amely cáfolta a volt kormányfő és a volt belügyminiszter állításait, ezek a közvélemény számára nem álltak össze egységes egésszé. A könyvvel az volt a szándékunk, hogy átfogó képet nyújtsunk arról, mi minden történt a négy év alatt a nyilvánosság előtt, mi folyhatott közben a háttérben, és kiknek állhat érdekében, hogy ez a történet idáig fajult.

Kik szólalnak meg a könyvben?

– A történet három főszereplője mondja el, hogyan élték meg az elmúlt négy év történéseit: maga Hedvig, majd az ügyvédje, Roman Kvasnica és a pszichiáter, Jozef Hašto, akihez Hedvig másfél évig járt kezelésre, hogy feldolgozza a támadás okozta traumát,

Voltaképpen mi a legdöbbenetesebb ebben az egész ügyben?

– Leginkább az döbbentett meg, milyen érdekek fonódtak össze és milyen hatalmi jászmák zajlottak a háttérben, hogyan próbálták sokan a maguk hasznára fordítani ezt az ügyet. Magas posztokon lévő emberek egymást zsarolták vele, mindenki akkor vette elő, amikor az érdekei úgy kívánták. Egy fiatal lány élete, igazsága és becsülete pedig semmit sem ért a hatalom erejével szemben – ez szörnyű felismerés mindenki számára, aki ebben az országban él.

A kötet magyar és szlovák nyelven is megjelent. Milyenek az első visszajelzések?

– A könyv magyar és szlovák változata is listavezető a szlovákiai könyvesboltokban, nagyon jók a visszajelzések. Azt hiszem, az elolvasása után sokan elgondolkoztak azon, hogy nem kell mindent kész tényként elfogadni csak azért, mert a hatalom képviselői mondják. Ki kell tudni állni a védtelenek és kiszolgáltatottak mellett, még akkor is, ha egy egész állami masinéria indul szembe velük.

****

Részlet a könyvből

(Roman Kvasnica szól arról, miért vállalta el Malina Hedvig védelmét)

„Világossá vált számomra, hogy Malina Hedvig képviseletében az egész államapparátussal szemben kell felvennem a harcot. Fico és Kaliňák médiaszereplése óta csak két lehetőség létezett: vagy az, hogy a bűnüldöző szervek illetékesei következetesen kivizsgálják a Malina Hedvig elleni támadást, vagy továbbra is törvénytelenül járnak el azzal a céllal, hogy ezt a bűncselekményt fedezzék. A tettesek leleplezése ugyanis minden kétséget kizáróan megmutatta volna, hogy a szlovák rendőrség egy szlovák állampolgár elleni támadás ügyében törvénytelenül, a jogállamiság keretein kívül járt el, az állam közjogi méltóságai pedig hazugságokat és félrevezető információkat tettek közzé erről az állampolgárról. Számomra ez a felfedezés eggyel több okot jelentett arra, hogy elgondolkozzam, milyen messzire merészkedhet az állami masinéria Malina Hedviggel szemben, ugyanakkor erősödött a belső meggyőződésem is, hogy Hedvignek professzionális jogi segítség kell”.

(Az 1962-ben született Roman Kvasnica tanulmányait a pozsonyi Komenský Egyetem Jogi Karán végezte, 1985-ben szerzett jogászi diplomát. Előbb a Nagyszombati Járási Ügyészség, majd a Pozsonyi Kerületi Ügyészség ügyésze volt, 1991-ben nyitott ügyvédi irodát Pöstyénben. 2009-ben a Fair Play Szövetség és a Via Iuris Emberjogi Központ Fehér Holló Díjjal jutalmazta Malina Hedvig emberi jogainak és méltóságának következetes védelméért.)