Dvostruko slavlje u Zakladi Economica Hungarica – svečano su otvoreni novi projekti nastali uz potporu mađarske vlade

114

Na temelju Programa ruralnog i gospodarskog razvoja DZMH, vlada Mađarske je u prvim godinama davala potpore manjim projektima, a ove godine su to natječaji većeg obima. U ponedjeljak je Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika Ministarstva vanjske trgovine i poslova Mađarske,  svečano otvorio razvojni projekt na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Janoš Beno u Vardarcu, a posjetio je i OPG Lenđel Đuro i njihovu siranu.

-Ovdje u Zakladi danas imamo dvostruko slavlje – rekla je Hajnalka Paliž-Tot, predsjednica Zaklade Economica Hungarica (EHA), – nakon primopredaje tri projekta u ožujku, svečano su otvorena nova dva uspješna projekta velikih razmjera.

Vlada Mađarske pružila je podršku poduzetnicima Mađarima u Hrvatskoj preko svoje partnerske organizacije Zaklade Economica Hungarica (EHA). Od 2017. godine, Zaklada je u 14 krugova vodila brigu o ukupno više od 1000 projekata. Zahvaljujući povjerenju mađarske vlade, ove projekte nadzire i održava osoblje Zaklade.

U ponedjeljak je svečanosti prisustvovao Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika za regionalni i pogranični gospodarski razvoj Ministarstva vanjske trgovine i poslova Mađarske, koji je prvo u Podolju posjetio obitelj i OPG Lenđel Đuro, koji se bave stočarstvom i proizvodnjom mlijeka. Prije nekoliko godina odlučili su kako bi voljeli započeti proizvodnju različitih mliječnih prerađevina, a taj plan se uspješno ostvario krajem prošle godine: u glavnoj ulici Podolja otvorili su svoju siranu 27. prosinca 2022. godine, a svoje proizvode prodaju kod kuće i na tržnicama u Belom Manastiru i Osijeku. Sama realizacija projekta trajala je 3 godine, a obitelj Lenđel je to uspjela zahvaljujući uspješno ostvarenom natječaju kod Zaklade Economica Hungarica. Ukupna vrijednost projekta je nekih 600.000 eura, od čega je potpora iz Mađarske u iznosu od 227.000 eura, a ostatak su financirali iz vlastitih snaga i zajma.

Četiri nova radna mjesta zahvaljujući potpori mađarske vlade

Zamjenik državnog tajnika u Podolju pogledao je siranu i trgovinu, te se uputio za Vardarac, na gospodarstvo obitelji Beno, gdje su pod svečanim okolnostima otvorene sušara i skladište za žitarice potpomognute velikim natječajem. Glavni profil poduzetništva započetog 2003. godine su poljoprivredna proizvodnja i stočarstvo. U posjedu trenutno imaju 80 grla goveda, pored toga obrađuju nekih 100 hektara oranica. Gospodarstvo posjeduje kompletnu mehanizaciju potrebnu za uzgoj žitarica počev od mehanizacije za obradu zemlje, zaštitu bilja do kombajna i strojeva za premještanje teškog tereta. Lokacija ima površinu od oko 1 ha sa štalama, radionicom i otvorenim prostorom za pogonske strojeve. Cilj gospodarstva je povećati prihode od prodaje i sposobnost stvaranja dobiti, zato su odlučili izgraditi suvremenu sušaru i skladište žitarica po međunarodnim i domaćim standardima, što omogućava sušenje i skladištenje, ne samo vlastitog uroda, već i u ulozi kooperacije, upravljanje usjevima drugih lokalnih poljoprivrednika.

-Važnost ovog projekta nadilazi njegov opseg, s obzirom na to da će otvoriti radna mjesta ovdje u Vardarcu, a također će imati i integrativnu ulogu. To znači da će otkupljivati žitarice uzgojene u okolici i omogućiti skladištenje, čime proizvođači na tržištu mogu konkurirati povoljnijom cijenom uzimajući u obzir da skladištenje pruža jednu vrstu sigurnosti u odnosu na variranje cijene – izjavio je zamjenik državnog tajnika, dodajući kako nastavljaju program gospodarskog razvoja.

Novi natječaji biti će otvoreni u 2024. godini i to za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, odnosno kupovinu kuće na selu. Natječaj je pokrenut u utorak ovoga tjedna i biti će otvoren, otprilike dva mjeseca.

Na svečanom otvorenju govor su održale Jolanka Beno i snaha Dajana, zahvalivši na potpori matične zemlje. Naglasile su kako je riječ o pravom obiteljskom gospodarstvu, u poslu sudjeluje svaki član obitelji. Okupljenima se obratio i Sándor Jakab, predsjednik upravnog odbora Zaklade Economica Hungarica, kao i Róbert Jankovics, saborski zastupnik Mađara, predsjednik DZMH, oboje su zahvalili vladi matične zemlje, ujedno čestitajući poduzećima Mađara u Hrvatskoj što svojim primjerom potiču prosperitet u svojoj domovini.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i dr. Csaba Demcsák, veleposlanik Mađarske u Zagrebu, Magdó János, generalni konzul Mađarske u Osijeku i Péter Skapinyecz, član upravnog odbora Zaklade Economica Hungarica.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.