Drávaszög és Szlavónia Kollégium: zárókonferencia Csúzán

673
05-dravaszog-koll

Szombaton a csúzai kultúrotthon nagytermében került sor a Drávaszög és Szlavónia Kollégium zárókonferenciájára, ahol egyúttal a kutatás végtermékét, egy könyvet is bemutattak.

A Lakiteleki Népfőiskolán az 1990-es évek elejétől szerveznek Kárpát-medencei magyar értékeket feltáró összejöveteleket, kollégiumokat, konferenciákat, és erre alapozva nemrég a Drávaszög és Szlavónia magyar értékeinek feltárását kezdeményezték. A Drávaszög magyar értékeit feltáró munka szakmai vezetője dr. Lábadi Károly nyugalmazott egyetemi tanár, néprajzkutató, technikai szervezője a népfőiskola részéről Loksa Gábor volt. A 2014 őszén és 2015 tavaszán végzett egy-egy hetes terepmunkában nyolc egyetem és főiskola több mint ötven hallgatója vett részt. A csoportok felmérték Bellye, Čakovci, Csúza, Eszék-Rétfalu, Haraszti, Hercegszőlős, Karancs, Kopács, Kórógy, Lacháza, Laskó, Nagybodolya, Sepse, Szentlászló, Újbezdán, Várdaróc, Vörösmart és Vukovár magyar közösségeit.
A csúzai, egész napos zárókonferencián Loksa Gábor ismertette a kutatás menetét, valamint egy kisfilmet is bemutattak, amit a terepmunkások készítettek a magyar településeken. Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Népfőiskola Alapítvány kuratóriumának elnöke előadásában elmondta, a Drávaszög és Szlavónia Kollégium csak a kezdet, hiszen összesen 17 kollégiumot terveznek, amihez megvan az anyagi forrás. A Miniszterelnökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Hungarikum Bizottság támogatásával, a Lakiteleki Népfőiskola szervezésében Kárpátalján és Erdélyben négy-négy, Bákó környékén a csángók között egy, a Vajdaságban három, a Felvidéken két, az Őrvidéken és a Muravidéken egy-egy értékfeltáró kollégium munkáját készítik elő. 
A tanácskozáson többek között részt vett Pirityiné Szabó Judit, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, valamint De Blasio Antonio eszéki magyar főkonzul is.

 

{fcomments}