Dr. Wetzel Tamás: Eddig mintegy 160 ezren éltek a könnyített honosítás lehetőségével

209
74278

Dr. Wetzel Tamás, a könnyített honosításért felelős miniszteri biztos szombaton Szabadkára látogatott, ahol részt vett a főkonzulátuson sokadik alkalommal megrendezett állampolgársági eskütételen. Közel 50 vajdasági magyar lett aznap magyar állampolgár.
A rendezvényen Korsós Tamás főkonzul köszöntötte az egybegyűlteket, majd rendhagyó eseményre került sor, az egyik esküt tevő, nevezetesen Horváth Katalin tanárnő Reményik Sándor: Az Ige című versét adta elő, ezzel is emelve az esemény ünnepélyességét.
Wetzel Tamás ünnepi köszöntőjében elmondta, hogy egy évvel ezelőtt, amikor Szabadkán fórumot szerveztek a könnyített honosítás ügyében, akkor többen kétkedve fogadták a hírt, nem hittek abban, hogy az ügyintézés valóban gördülékeny lesz. ,,Azt tudom mondani, hogy az elmúlt időszakban több tízezren lettek újra magyar állampolgárok, és ez a folyamat nem ér véget, hanem folytatódik, és hosszú távon is a magyarság összetartozását szolgálja’’ – mondta Wetzel. A magyar állampolgárságnak elsősorban szimbolikus jelentősége van, a miniszteri biztos szerint ez minden határon túli magyart az ősi juss alapján megillet.
Dr. Wetzel az ünnepség után újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy eddig mintegy 160 ezren éltek a könnyített honosítás lehetőségével, és minden bizonnyal az év végéig a beadott kérvények száma eléri a 200 ezret. ,,Zökkenőmentes az eljárás, az elbírálás és az eskütétel is. Attól függően, hogy van-e ünnepnap, hetente 5-10 ezren szerzik meg a magyar állampolgárságot’’ – emelte ki Wetzel, hozzátéve, hogy Szabadkán több mint 1000 magyar útlevelet is kiadtak.