Dr. Google, a diagnoszta

379
belfold---google

A világhálón szinte minden problémára találunk megoldást, megmutatja, hogy milyen frizura illik hozzánk, hogyan szereljük be a mosogatógépet, hogyan készítsük el a dobostortát, de arra is tudja a választ, hogy mi a bajunk, ha pl. a hátunkban szúró érzést tapasztalunk.

Dr. Google mindent tud. Vagy legalábbis ezt hiszik nagyon sokan, akik az internet segítségével állítanak fel diagnózist – gyakran tévesen. A nők mintegy 25 százaléka a Google-t hívja segítségül, ha ki akarja deríteni, hogy mi baja van – írta az angol nyelvű hírportál, a Telegraph. Minden negyedik azonban rossz diagnózist állít fel, emiatt pedig rossz szerrel kezeli magát. Nem kéri ki sem háziorvosa, sem a gyógyszerésze véleményét. A legtöbb nő mellrákot diagnosztizál magának, a legtöbb téves diagnózis is e betegség kapcsán születik, de sokan állapítottak már meg maguknál asztmát, magas vérnyomást, cukorbetegséget stb.
A felmérés eredményeiből az derül ki, hogy a nők többsége alvászavarok, fejfájás, depresszió vagy szorongás esetén konzultál dr. Google-lal, de akkor is a világhálóra mennek fel először, ha olyan problémáik vannak, amiket nemhogy egy doktorral, de a családdal és a barátokkal se szívesen osztanak meg, mert szégyellik. Emiatt viszont sok esetben túl hosszú idő telik el, mire orvoshoz fordulnak. Húszból egy nő képes heteken, sőt éveken keresztül aggodalmaskodni egy tünet miatt, mire ráveszi magát, hogy felkeresse orvosát.
 

Diagnózis az internetről
Az internet sok dologban megkönnyíti az életünket: fizethetjük segítségével a számlákat, vásárolhatunk, villámgyorsan informálódhatunk stb. A fentiekben már volt szó arról, hogy egyre gyakrabban már a háziorvos szerepét is átveszi a világháló. Ahelyett ugyanis, hogy azonnal orvosunkhoz fordulnánk, inkább felmegyünk az internetre, és rákeresünk tüneteink kiváltó okára.
– Szerencsére nagyon ritkán vagyok beteg, de ha valami szokatlant észlelek, én is először az interneten keresek rá a problémára. Van egy egészséggel foglalkozó oldal, ahol a tünetek alapján gyorsan meg lehet határozni, mivel van baj. Így az ott javasolt módszer szerint járok el, és csak akkor fordulok orvoshoz, ha muszáj – tudtam meg a vörösmarti Horvát Lídiától.
Az internetes dokit persze akkor is megkérdezzük, ha valódi orvoshoz fordulunk a problémával.
– Természetesen utána szoktam nézni a tüneteknek az interneten, általában több forrásból tájékozódom. Ha mondjuk megfázásról vagy ehhez hasonló kisebb problémáról van szó, akkor megnézem, hogy milyen módszereket ajánlanak. Persze ha komolyabb a baj, akkor azonnal orvoshoz forulok, nem elégszem meg az internetes diagnózissal – nyilatkozta a kopácsi Varga Viola.
A szakemberek szerint a net bőséges információkkal szolgál, s bár ezek enyhítik az emberben az aggodalmakat, mindezt gyakran téves információkkal érik el, hisz maga a diagnózis vagy nem jó, vagy nem pontos. A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a testi tüneteket komolyan kell venni. Nincs baj az on-line informálódással, de készpénznek venni nem szabad.