Događanja povodom blagdana Uskrsa

15
Pélmonostor

Uz Uskrs se vežu brojni narodni običaji i tradicije. U svrhu očuvanja istih, mađarske udruge su u brojnim naseljima organizirale radionice i okupljanja u znaku Uskrsa.

Beli Manastir: očekivanje Uskrsa za mlade i velike

DZMH ogranak Beli Manastir organizira brojna događanja i veliki naglasak stavlja na aktivnosti s djecom i njegovanje mađarskih običaja. Održavaju godišnja tematska okupljanja. Prošloga tjedna je voditeljica skupine, Emese Ferenc Ilić, članovima folklorne skupine Csillagszemű i Csillagocska održala uskršnju radionicu, na čijem završetku nije izostala zaslužena nagrada od „zeca“.

Na posljednje održanom klupskom okupljanju u Domu Mađara u Belom Manastiru i veliki su se pripremali za Uskrs. Članovima udruge Mađarska katolička žena-Baranja, Beli Manastir, takva okupljanja prvenstveno služe za njegovanje kontakata, ali i oni održavaju razne tematske programe. Kako nam se približava Uskrs, tako je udruga naglasak stavila na običaje vezane uz taj blagdan, pa su se pripremali zajedničkim ukrašavanjem pisanica.

Zmajevac: čekanje Uskrsnog zeca

U Zmajevcu je u organizaciji Mađarskog kulturno-umjetničkog društva Julia Baranyai, organizirana Uskrsna radionica i podjela poklona u reformiranoj parokiji.

Pravo veselo ozračje nastalo je dolaskom Uskrsnog zeca, koji je sa svojim pomagačima okupio mališane u zajednički ples i igru, a najbolji su i nagrađeni. Djeca su se igrala u dvije skupine, dok je jedna skupina odmjeravala svoje spretnosti, druga je čekala u redu za oslikavanje lica. Naravno, program je završio podjelom poklon paketa.

Lug: Uskrsne tradicije i društveni događaj

Uz Uskrs vežu se brojne vrijedne tradicije i običaji. Cilj Udruge mladih Lug je oživljavanje, očuvanje i prenošenje tih lijepih tradicija, ali se ujedno ostvaruje i društveni događaj važan svakome.

Udruga je prošlog vikenda, u okviru proljetnog programa, organizirala Uskrsnu radionicu na kojoj su najmlađi bili zaokupljeni bojankama na temu Uskrsa, a oni malo veći imali su prilike ukrašavati pisanice raznim tehnikama. Na kraju je stigao je i Uskrsni zeko, koji je nakon kratke predstave i raznih igara, djeci darivao slatkiše.

Kotlina: obiteljski dan u duhu Uskrsa

Svaki tjedan iznova možemo izvijestiti o raznim programima zajednice u Kotlini, u sjedištu DZMH ogranka Kotlina uvijek se nešto događa. Prošle nedjelje, dvorište u sjedištu ogranka, ispunili su smijeh i zabava, ni prevrtljivo vrijeme nije bila prepreka. I mali i veliki zabavili su se i bodrili jedni druge  u raznim zabavnim igrama. Sjedištu pripada jedna velika zelena površina,  pa su tako sudionici u lovu na pisanice imali što prehodati kako bi napunili košaru. Naravno, niti nagrada nije izostala, do kraja programa i Uskrsno gnijezdo napunilo se poklonima, tako kući nitko nije otišao praznih ruku.

Split: upoznavanje s tradicionalnim tehnikama ukrašavanja pisanica

Jedan od osnovnih simbola najvećeg blagdana kršćana, Uskrsa, do dan danas su ostale pisanice i crveno jaje.

Na posljednjem okupljanju DZMH ogranka Splitsko-dalmatinske županije, najmlađi su se mogli upoznati s tradicionalnim tehnikama ukrašavanja pisanica na radionici koju je održala voditeljica pučke igraonice, Ódor Tünde Enéh.

Mađarska udruga u Splitu smatra važnim u svoj rad uključiti i mlade ljude, tako će u budućnosti redovno održavati okupljanja za najmlađe.

Uskrsne radionice udruge su ostvarile uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Zagreb.

Prijevod: Izabela Šegota

A cikk az elektronikus média többféleségének és különbözőségének fejlesztéséről szóló Alap által került társfinanszírozásra.